Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Δώσε αίμα - Μοιράσου τη ζωή

Δώσε αίμα - Μοιράσου τη ζωή

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

Δώσε αίμα - Μοιράσου τη ζωή


«Μένουμε ψύχραιμοι και δίνουμε αίμα». Είναι το μήνυμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) την εποχή της πανδημίας. «Ο κορονοϊός κάνει τη δουλειά του και εμείς τη δική μας», λένε οι τακτικοί εθελοντές αιμοδότες και καλούν όλους μας να ενσωματωθούμε στη μεγάλη οικογένειά τους. «Για να μην αφήσουμε να κινδυνεύσει καμία ζωή εν μέσω της κρίσης “Μένουμε Σπίτι”, εκτός αν δίνουμε αίμα», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Χάρις Ματσούκα, γιατρός-αιματολόγος, απερχόμενη πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Μπορείς να προσφέρεις αίμα, εάν…

● Είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών. Μπορείς σε ειδικές περιπτώσεις, και εφόσον ο γιατρός το επιτρέπει, να δώσεις αίμα εάν είσαι 17 ετών ή πάνω από 65, μάθε λεπτομέρειες.
● Ζυγίζεις πάνω από 50 κιλά. Στις περισσότερες περιπτώσεις εάν είσαι κάτω από 50 κιλά, μπορεί να μην είναι ασφαλές να προσφέρεις αίμα.
● Είσαι υγιής. Το αίμα από έναν άρρωστο άνθρωπο ή κάποιον που παίρνει φάρμακα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες γι' αυτόν που θα το πάρει. Δεν θα μπορέσεις να προσφέρεις αίμα εάν είχες στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτιδα ή εάν είχες κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθεια, επιληψία ή κάποια αιμορραγική διαταραχή. Εάν έχεις ερωτήσεις για κάποια συγκεκριμένα φάρμακα που παίρνεις, επικοινώνησε με το ΕΚΕΑ.
 Εχεις ασφαλή τρόπο ζωής. Πράγματα και συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου είναι η λήψη ουσιών, οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τα τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες. Για τη δική σου ασφάλεια δεν μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν κάνεις πρωταθλητισμό και προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός ή εάν κάνεις κάποιο επικίνδυνο επάγγελμα.
 Είσαι αποφασισμένος να βοηθάς τους άλλους. Τόσο απλά.

H διαδικασία της αιμοδοσίας

Η ιδέα να προσφέρεις αίμα μπορεί να σε φοβίζει, όμως δεν χρειάζεται να ανησυχείς, αφού οι άκρως εξειδικευμένοι νοσηλευτές/τριες θα φροντίσουν ώστε αυτή η εικοσάλεπτη εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη.

Πριν πας να δώσεις αίμα, φρόντισε για τα παρακάτω:

● Σιγουρέψου ότι πληροίς τα κριτήρια αποδοχής του αιμοδότη και δεν ισχύει για σένα κάποιο από τα κριτήρια αποκλεισμού.
● Να έχεις φάει ένα ελαφρύ γεύμα 3 με 4 ώρες πριν δώσεις αίμα.
● Την ημέρα που θα δώσεις αίμα να παίρνεις πολλά υγρά, τόσο πριν όσο και μετά την αιμοδοσία.

Τι θα συμβεί μόλις φτάσεις στην αιμοδοσία

● Μόλις φτάσεις στην αίθουσα αναμονής θα πρέπει να συμπληρώσεις το ερωτηματολόγιο του αιμοδότη.
● Αυτό συμπληρώνεται κάθε φορά που δίνεις αίμα.
● Μετά θα ελέγξουν την αιμοσφαιρίνη σου (με ένα μικρό τσίμπημα στο δάχτυλο).
● Επειτα θα ελέγξουν την πίεση και τις σφίξεις σου. Μπορεί να χρειαστεί να ερωτηθείς για μερικά πράγματα που αφορούν το ιατρικό ιστορικό σου.
● Εάν όλα είναι καλά, θα περάσεις στην αίθουσα αιμοληψιών, όπου θα ξεκινήσεις να δίνεις αίμα.
● Στη διάρκεια της αιμοδοσίας θα ξαπλώσεις στις ειδικές καρέκλες και θα χαλαρώσεις για 10 λεπτά. Σε αυτόν τον χρόνο θα δώσεις περίπου 450 ml αίμα – ούτε καν μισό λίτρο. Μόνο με αυτό θα έχεις καταφέρει να σώσεις τρεις ζωές. Δεν είναι καταπληκτικό!
● Μετά την αιμοδοσία δεν θα πρέπει να βιαστείς. Θα σου προσφέρουν φρυγανιά, τυράκια και πορτοκαλάδα. Πρέπει να βεβαιωθούν ότι αισθάνεσαι τελείως καλά πριν φύγεις.
● Θα σε ξαναδούν σε 90 ημέρες!

Μετά την αιμοδοσία

Πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά την αιμοδοσία:
● Χαλάρωσε και πιες αρκετά υγρά. Τα υγρά θα βοηθήσουν να αντικατασταθεί ο όγκος αίματος που χάθηκε. Καλό είναι την υπόλοιπη μέρα να πιεις αρκετά υγρά (όχι αλκοολούχα).
 Κράτα τον επίδεσμο στο χέρι σου καθαρό και στεγνό για λίγη ώρα.
● Εάν ο επίδεσμος στο χέρι σου ματώσει, σήκωσε το χέρι ψηλά και πίεσε με δύναμη μέχρι να σταματήσει το αίμα.
● Απόφυγε την ημέρα της αιμοδοσίας να σηκώσεις βαριά αντικείμενα με το χέρι που έδωσες αίμα.
● Εάν αισθανθείς αδυναμία ή ζάλη, ξάπλωσε ανάσκελα και σήκωσε ψηλά τα πόδια σου.
 Εάν σε ανησυχεί ελαφρύς πόνος στο χέρι που έδωσες αίμα ή δεις μελανιά σε αυτό το σημείο, μην ανησυχήσεις αλλά επικοινώνησε μαζί μας και ζήτα να μιλήσεις με τον υπεύθυνο ιατρό.

Η διαδικασία αναπλήρωσης του αίματος

Το σώμα σου θα αντικαταστήσει το πλάσμα (το υγρό στοιχείο του αίματος) μέσα σε 24 ώρες. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις μέρες για να αποκατασταθούν, ενώ ο σίδηρος θα έχει αναπληρωθεί μέσα σε έξι με οκτώ εβδομάδες.

Πού μπορώ να προσφέρω αίμα;

Αίμα μπορείς να προσφέρεις σε οποιοδήποτε νοσοκομείο του ΕΣΥ διαθέτει τμήμα αιμοδοσίας. Υπάρχουν και κινητά συνεργεία που διοργανώνουν αιμοληψίες σε χώρους εργασίας αλλά και αλλού. Εάν προσφέρεις αίμα για κάποιον ασθενή που νοσηλεύεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο, καλύτερα είναι να το κάνεις στην αιμοδοσία που συνεργάζεται με το συγκεκριμένο νοσοκομείο. Μάθε ποια αιμοδοσία βρίσκεται κοντά στην περιοχή σου ή επικοινώνησε με το ΕΚΕΑ (ekea.gr, τηλ. 213-2146700).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου