Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Οι «δουλίτσες» της πανδημίας

Οι «δουλίτσες» της πανδημίας

ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

Οι «δουλίτσες» της πανδημίας


Δεν ξέρουμε πώς μεταφράζει η κυβέρνηση την πειθαρχημένη αντίδραση της μεγάλης πλειονότητας της κοινωνίας στα πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα. Είναι σίγουρα λάθος να τη θεωρήσει λευκή επιταγή για κάθε είδους αυθαιρεσία και κατάχρηση εξουσίας.
Το ίδιο ισχύει για τις δημοσκοπήσεις, στις οποίες καταγράφεται υψηλό ποσοστό αποδοχής των κυβερνητικών αποφάσεων και δημοφιλίας υπουργών που καθημερινά ανακοινώνουν αριθμούς και μέτρα σε πανελλήνια ζωντανή μετάδοση. Ο φόβος της πανδημίας είναι λογικό να προκαλεί μεγαλύτερο βαθμό συσπείρωσης και προσήλωσης στις κρατικές αρχές, στους πολιτικούς εκπροσώπους τους, στους ειδικούς που διαχειρίζονται την πρωτοφανή κρίση.
Ομως, αυτή την προσήλωση δεν μπορεί η κυβέρνηση να τη μεταφράζει σε ανοχή σε σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και εξυπηρετήσεις «ημετέρων», ως αναπόφευκτη παράπλευρη απώλεια της πανδημίας. Φοβισμένοι είναι οι πολίτες. Ανόητοι δεν είναι.
Η κυβέρνηση νομοθετεί με διατάγματα. Κάθε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιέχει δεκάδες διατάξεις. Ανάμεσα σε αυτές που αναφέρονται σε μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, παρεισφρέουν ορισμένες που μας θυμίζουν ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να απαλλαγεί από τον «βαθύ» εαυτό της και τη δέσμευσή της στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Ακόμη και στις συνθήκες «έκτακτης ανάγκης» και ανάδειξης του αναντικατάστατου ρόλου του κράτους, φροντίζει να εξασφαλίζει «λάφυρα» για τους δικούς της.
Κραυγαλέα περίπτωση, αυτή που αναδεικνύουμε σήμερα. Ολοι οι δημόσιοι φορείς που εμπλέκονται στον τουρισμό, από το αρμόδιο υπουργείο μέχρι τον τελευταίο νησιωτικό δήμο της χώρας, καλούνται να αναθέσουν το έργο προβολής της χώρας και του κάθε προορισμού της μετά την πανδημία, για να διασώσουν ό,τι σώζεται, σε μία μόνο ιδιωτική εταιρεία!
Εκεί εξαντλείται η υποτιθέμενη πίστη της «φιλελεύθερης» κυβέρνησης στην ελευθερία των αγορών. Στην πριμοδότηση ενός μονοπωλίου ημετέρων και φίλων. Στην προώθηση του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Και δεν είναι η μόνη περίπτωση. Μια αντίστοιχη πριμοδότηση της «φυλής» των ιδιωτικών ΚΕΚ, που ήδη έχουν κατακλύσει με διαφημίσεις το διαδικτυακό στερέωμα, έγινε με την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων. Για ένα πενιχρό επίδομα 600 ευρώ, στήνεται πάρτι εκατομμυρίων.
Ακούμε συχνά από κυβερνητικά στελέχη τη στερεότυπη έκκληση «να κάνουμε την κρίση ευκαιρία». Ελπίζουμε να μην εννοούν τις χρυσές «δουλειές» και «δουλίτσες» της πανδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου