Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Η απάντηση του ΕΟΔΥ στην αύξηση των κρουσμάτων - Ποια μέτρα αποφασίζονται

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1815)
 0  0  0
Βρείτε μας
Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ για τα φαινόμενα έξαρσης του κορονοϊού, μετά την επιβεβαίωση 97 νέων κρουσμάτων. Τι αποφασίστηκε στο Μαξίμου.
Η επαναφορά των ημερήσιων ενημερώσεων για την εξέλιξη της πανδημίας και η επιβολή τοπικών «lockdown» αποτελούν την πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στην πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.
Τη Δευτέρα, άλλωστε, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 97 νέα κρούσματα του κορονοϊού, τα οποία επιβεβαιώθηκαν σε διάστημα τεσσάρων 24ώρων.
Πρόκειται, ειδικότερα, για 30 κρούσματα, τα οποία εισήλθαν στη χώρα από το εξωτερικό, καθώς και για ακόμη 29 κρούσματα, τα οποία αφορούν την περιοχή της Ξάνθης. Τα υπόλοιπα είναι αδιευκρίνιστης προέλευσης.

Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Τρίτης έλαβε χώρα ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργείου Υγείας, Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, καθώς και του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία και επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ενόψει της σταδιακής επανόδου στη νέα καθημερινότητα.
«Γι' αυτόν τον λόγο θα υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όπου κριθεί αναγκαίο» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Επανέρχονται οι ημερήσιες ενημερώσεις

Στο μεταξύ, η ηγεσία του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε την επαναφορά των ημερήσιων γραπτών ενημερώσεων για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουνίου, η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας πραγματοποιούταν σε εβδομαδιαία βάση.

Τοπικά «lockdown»

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε «ανοικτό» το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών «lockdown», με στόχο την αντιμετώπιση εξάρσεων του κορονοϊού.
«Εκείνο που κοιτάμε είναι να υπάρχει γρήγορη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, απομόνωση των περιοχών όπου υπάρχει έξαρση, και να καταγράφουμε όσο γίνεται περισσότερο τους τουρίστες» δήλωσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega».
Τόνισε δε ότι μία ακόμη λύση θα ήταν η επιβολή έκτακτων μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπου υπάρχει «πολύ μεγάλη έξαρση κρουσμάτων».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίο μιλώντας στον «ΑΝΤ1» επεσήμανε τα εξής:
«Εάν ένα νησί ή μία δομή θεωρηθούν μολυσμένα, άπαντες θα μπουν σε καραντίνα. Ευελπιστώ ότι αυτό θα είναι ένα κακό σενάριο, δεν θέλω να υπάρχει πανικός. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τον ιό».

Ανησυχία για την Ξάνθη

Όσον αφορά την περίπτωση της Ξάνθης, οι ειδικοί θεωρούν ότι η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται εν μέρει στο Ραμαζάνι και τα περιστατικά συγχρωτισμού.
Από την πλευρά του, ο ΕΟΔΥ έχει ήδη διενεργήσει περισσότερα από 3.000 τεστ ελέγχου στον τοπικό πληθυσμό, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας.
Κι αυτό, διότι η Ξάνθη αποτελεί έναν από τους πλέον βεβαρημένους επιδημιολογικά νομούς της Ελλάδας, με πάνω από 110 κρούσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου