Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Θέλουν συνεκμετάλλευση: ΗΠΑ και ΕΕ ζητούν από την Ελλάδα να απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματα και να «συνεργαστεί»

Θέλουν συνεκμετάλλευση: ΗΠΑ και ΕΕ ζητούν από την Ελλάδα να απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματα και να «συνεργαστεί»

 

Η χθεσινή απόρριψη από την ΕΕ επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για τις πειρατείες που διαπράττει στις υφαλοκρηπίδες και στις ΑΟΖ των άλλων, αλλά και η ουδέτερη μέχρι σκανδάλου αμερικανική στάση (το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως  είναι επείγουσα η ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο λες και η Ελλάδα είναι αυτή που τις προκαλεί) καταδεικνύουν πως ο διεθνής παράγοντας «σπρώχνει» την Ελλάδα προς την συνεκμετάλλευση.

Δηλαδή ζητάει από την Αθήνα να απεμπολήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα (μέρος τους) διότι απλούστατα θεωρεί ότι αυτό είναι πιο εύκολο να γίνει αλλά και επειδή θέλει την Τουρκία να είναι αρκούντος ικανοποιημένη.

ΕΕ και ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία απαραίτητη για τα δικά τους συμφέροντα ενώ δεν θέλουν ούτε να φανταστούν πως υπάρχει περίπτωση να επιλέξει το ρωσικό γεωπολιτικό στρατόπεδο.

Βέβαια η Άγκυρα έχει κατανοήσει με ποιους έχει να κάνει και ξέρει να παίζει καλά το παιχνίδι των διακρατικών σχέσεων.

Ανήκει στην Δύση αλλά φροντίζει να ανήκει εν μέρει και στην Ανατολή. Ελέγχει τα Στενά και την Μέση Ανατολή και αποτελούν πολύ σημαντικό δομικό λίθο μαζί με την Σαουδική Αραβία για την αμερικανική ηγεμονία.

Με ένα tweet ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

«Σημαντική ευκαιρία να μιλήσω με τον ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, στη Βιέννη, για την επείγουσα ανάγκη μείωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο» έγραψε ο Μάικ Πομπέο, λίγες ώρες μετά το ραντεβού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε έντονη αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Important opportunity to speak with Greek Foreign Minister Dendias in Vienna today on the urgent need to reduce Eastern Mediterranean tensions. pic.twitter.com/kqagzPi8bd

— Secretary Pompeo (@SecPompeo) August 14, 2020

Υπενθυμίζεται ότι σχολιάζοντας τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Αν. Μεσόγειο.

«Ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, στη Βιέννη της Αυστρίας. Ο Πομπέο συζήτησε την ισχυρή διμερή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Βλέπετε πουθενά ο Μ.Πομπέο να καταδικάζει την Τουρκία; Οι εκφράσεις του δεν έχουν καν υποκείμενα. Αναφέρεται σε μια κατάσταση που ούτε λίγο ούτε πολύ δημιουργήθηκε από το... Σύμπαν του Πάολο Κοέλιο.

Μάλιστα ο Πομπέο έκανε και κάτι που στην ουσία εξισώνει την Ελλάδα με την Τουρκία ενώ η Ελλάδα απλώς υπερασπίζεται την υφαλοκρηπίδα της.

Είπε πως μίλησε με το Ν.Δένδια «για την επείγουσα ανάγκη μείωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο»! Δηλαδή η αποκλιμάκωση εξαρτάται από τον θιγόμενο! Όχι, από τον επιτιθέμενο.

Και τι πρέπει να κάνει ο θιγόμενος; Να δώσει κάτι...

Εδώ έχουμε και την εκπληκτική διάσταση των διαφόρων κέντρων εξουσίας που υπάρχουν στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα άλλα να λέει ο Πομπέο και άλλα να λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο ακόμα ανήκει σε άλλο σύστημα εξουσίας...

Πριν πέντε ημέρες το State Department χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες τουρκικές δράσεις ως προκλητικές και ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Έχει καμία σχέση η δήλωση αυτή με την χθεσινή δήλωση του Μάικ Πομπέο;

Xθες για άλλη μια φορά η Γερμανία ήταν αυτή που πρωτοστάτησε κατά των ελληνικών συμφερόντων και απροκάλυπτα προστάτεψε την Τουρκία από την επιβολή κυρώσεων καθώς άσκησε βέτο στο προσχέδιο καταδικαστικής δήλωσης προς την Τουρκία που είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.

Το Συμβούλιο των 27 υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκληρώθηκε το βράδυ και οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ εξέφρασαν την απόλυτη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα, παρόλα αυτά δεν ανακοίνωσαν κάποια κύρωση κατά της Τουρκίας. 

Ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στους ομολόγους του ντοκουμέντα για την επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος με τουρκική στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κινείται το Ορούτς Ρέις. 

Σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης στο Βερολίνο.

Το προσχέδιο καταδικαστικής δήλωσης προς την Τουρκία, η οποία περιείχε ρητή αναφορά σε κυρώσεις, ζητούσε άμεσο τερματισμό των ερευνών και καλωσόριζε τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο. 

Διπλωματική πηγή αναφέρει ότι η Γερμανία και άλλες χώρες μπλόκαραν τη δήλωση, και εξέφρασαν δυσφορία για τον χρόνο έλευσης της συμφωνίας, λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας για τις οποίες είχε μεσολαβήσει η Γερμανία.

Εν ολίγοις η Γερμανία ήθελε να σπρώξει την Ελλάδα σε διαπραγμάτευση χωρίς να έχει κατοχυρώσει κανένα δικαίωμα, χωρίς να έχει ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο μέσω της συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου δεν ήταν καλή για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ωστώσο ακόμα και αυτήν το Βερολίνο δεν την ήθελε.

Κατά τους Γερμανούς είναι λογικό να ορίζει η Τουρκία θαλάσσιες ζώνες με μια χώρα στην άλλη άκρη της Μεσογείου.

Η Ελλάδα δεν έχει συμμάχους και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό. Η συνεκμετάλλευση (πιο πολύ με εθελοντική «ληστεία» μοιάζει) «βολεύει» του ξένους για να έχουν το «κεφάλι τους ήσυχο» αλλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα.

Βέβαια με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν με Ιταλία και Αίγυπτο έχει ήδη ανοίξει ο δρόμος για εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου