Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Κορωνοϊός: «Κληρώνει» για νέα μέτρα τη Δευτέρα – Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο

 

Κορωνοϊός: «Κληρώνει» για νέα μέτρα τη Δευτέρα – Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Κορωνοϊός: «Κληρώνει» για νέα μέτρα τη Δευτέρα – Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Προ των πυλών φαίνεται πως είναι νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τη Δευτέρα να θεωρείται «βαρόμετρο» και την ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα αλλά και την κυβέρνηση να έχει χτυπήσει… κόκκινο.

Η ανακοίνωση τριψήφιου αριθμού κρουσμάτων για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα χτύπησε «καμπανάκι» στους ειδικούς, που παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη εξάπλωση κορωνοϊού.

Μάλιστα, σοβαρά φαίνεται πως εξετάζεται και το ενδεχόμενο αναβολής της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ακόμη εστίας υπερμετάδοσης του ιού.

Με το δείκτη της μεταδοτικότητας να έχει φτάσει το 1 και να ανεβαίνει, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη προχώρησε σήμερα σε μια δραματική προειδοποίηση μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ:

«Αν ξεκινήσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις, τότε τα πράγματα θα έχουν ξεφύγει τελείως».

Με τη σειρά του, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξέφρασε την ανησυχία του για την κόπωση της κοινωνίας.

«Με φοβίζει η κούραση της κοινωνίας της οποίας η συνεργασία είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Και με προβληματίζει η απόδοση ευθύνης σε συγκεκριμένες ομάδες όπως είναι οι νέοι. Είναι άδικη καθώς η χαλάρωση κατά τον μήνα Ιούλιο αφορούσε όλους ανεξαιρέτως. Εκτός από τις εικόνες της διασκέδασης στις παραλίες είδαμε και επίσημες δεξιώσεις με αντίστοιχο συνωστισμό ανθρώπων».

Ανησυχία για τις εστίες υπερμετάδοσης

Με μόλις 12 εκ των κρουσμάτων να είναι εισαγώμενα (επτά εντοπίστηκαν στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και πέντε προσήλθαν αυτοβούλως για εξέταση), η προσοχή όλων στρέφεται πλέον στις εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού –όπως γάμοι και εκδηλώσεις.

Το «μοντέλο του Πόρου» φαίνεται πως προκρίνεται ως ο καταλληλότερος τρόπος για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού, με κυβερνητικά στελέχη να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα τοπικού χαρακτήρα και για άλλες περιοχές της χώρες –εάν, φυσικά, κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε η πως αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για το επόμενο διάστημα αλλά και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.

Επεκτάθηκε δε και το μέτρο απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ και καφέ μέχρι το τέλος του μήνα.

Με το βλέμμα στη Θεσσαλονίκη

Με προσοχή παρακολουθούν οι αρμόδιοι τα επιδημιολογικά στοιχεία και στη Θεσσαλονίκη, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν σκέψεις για ματαίωση της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Δεδομένων των στατιστικών στοιχείων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας πραγματοποίησαν την Παρασκευή έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, αλλά και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται η επιβολή σε συγκεκριμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής ενώ ο κ. Ζέρβας έδωσε ήδη εντολή για αυστηροποίηση όλων των πρωτοκόλλων.

Ο ίδιος ζήτησε και την ευλαβική τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης ενώ παράλληλα κάλεσε τους αντιδημάρχους και τους διευθυντές των δημοτικών υπηρεσιών να παραμείνουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Το «μοντέλο του Πόρου»

Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί του Πόρου με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

• Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
• Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
• Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
• Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
• Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα και σε άλλες περιοχές της χώρας, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο από τους ειδικούς.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία

Την Παρασκευή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 151 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων άγγιξε πλέον τα 5.270, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

Πιο συγκεκριμένα, 1.379 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2611 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα, 14 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών ενώ τρεις (21.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 71,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Συνολικά, 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Στους 211 ανέρχονται οι νεκροί από τον κορωνοϊό στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή κατέληξε μία 85χρονη γυναίκα στον Ευαγγελισμό.

Από τους νεκρούς, 68 (31.9%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:

-επτά (7) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

-πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

-σαράντα έξι (46) κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής,

-τριάντα οκτώ (38) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,

-δύο (2) στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

-ένα (1) στην Π.Ε. Κορινθίας

-δύο (2) στην Π.Ε. Αχαΐας

-ένα (1) στην Π.Ε. Δράμας

-δεκαεπτά (17) στην Π.Ε. Έβρου, όλα συνδεόμενα με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη.

-ένα (1) στην Π.Ε. Ημαθίας

-δύο (2) στην Π.Ε. Ηρακλείου

-τρία (3) στην Π.Ε. Κέρκυρας

-δύο (2) στην Π.Ε. Κεφαλονιάς

-ένα (1) στην Π.Ε. Κοζάνης

-έξι (6) στην Π.Ε. Λάρισας

-ένα (1) στην Π.Ε. Λέσβου

-τρία (3) στην Π.Ε. Μαγνησίας

-τέσσερα (4) στην Π.Ε. Πέλλας

-ένα (1) στην Π.Ε. Πιερίας

-δύο (2) στην Π.Ε. Ροδόπης

-ένα (1) στην Π.Ε. Σερρών

-ένα (1) στην Π.Ε. Τρικάλων

-ένα (1) στην Π.Ε. Φθιώτιδας

-δύο (2) στην Π.Ε. Φλώρινας

-ένα (1) στην Π.Ε. Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου