Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Μπλόκαρε απόφαση της ΕΕ για Λευκορωσία ο Κύπριος ΥΠΕΞ: «Θέλετε κυρώσεις; Απαιτούμε ίδια στάση και για την Τουρκία»




Αφωνία» από το ελληνικό ΥΠΕΞ


 Χωρίς συμφωνία για τις κυρώσεις κατά Λευκορώσων αξιωματούχων ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο της ΕΕ εξωτερικών υποθέσεων, καθώς οι διαφορές δεν ήταν εφικτό να γεφυρωθούν, με την Κύπρο να κρατάει μέχρι τέλους σκληρή στάση και να ζητά παράλληλες κυρώσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Τουρκία.

Η Κύπρος είχε εμφανιστεί εξ αρχής έτοιμη να επιμείνει στην προσέγγισή της ότι κυρώσεις κατά 40 περίπου αξιωματούχων από τη Λευκορωσία, θα πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχες κυρώσεις κατά συγκεκριμένων φυσικών και νομικών προσώπων από την Τουρκία που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες σε κυπριακά ύδατα.

«Δεν είναι μυστικό ότι μια χώρα δεν συμμετέχει στο πλαίσιο συναίνεσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος υπογράμμισε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκού Συμβούλιο που θα ξεκινήσει την επόμενη Πέμπτη.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η παραβίαση των αρχών και των αξιών της ΕΕ δεν μπορεί να είναι «αλά καρτ» και υπογράμμισε ότι στη διπλωματία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις  συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας τονίζοντας ότι, παρά τα ενθαρρυντικά βήματα που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας, η Τουρκία επιλέγει να κλιμακώνει την ένταση έναντι της Κύπρου με την ανανέωση των δύο NAVTEX. 

 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε στους ομολόγους του την πολιτική συναντίληψη που επιτεύχθηκε ομόφωνα τον περασμένο μήνα στο Gymnich, η οποία προβλέπει ότι η διαδικασία έγκρισης των καταχωρήσεων για τη Λευκορωσία και των καταχωρήσεων για την Τουρκία θα κινηθούν παράλληλα, με στόχο την ταχεία υιοθέτησή τους. 

 

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει επιλεκτική αντίδραση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο αναλόγως του ποιός προβαίνει σε αυτή την παραβίαση.  Δεν θα πρέπει να αναλωνόμαστε μόνο στις συζητήσεις, αλλά απαιτείται και εφαρμογή των αποφάσεων ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις χώρες που έλαβαν τον λόγο στη συζήτηση και που στήριξαν την υλοποίηση της πολιτικής συμφωνίας του Gymnich ήταν, ανάμεσα σε άλλες, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου διεξήχθη χωριστή συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Λευκορωσία κατά την οποία ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ισχυρή στήριξη της Κύπρου για υιοθέτηση κυρώσεων, ως απάντηση στην ανησυχητική κατάσταση στη χώρα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ ενός ακόμη ισχυρότερου εργαλείου μέτρων για τη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων και τομεακών κυρώσεων.

Οι Υπουργοί συμφώνησαν όπως τα δύο ζητήματα παραπεμφθούν στους ηγέτες στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου