Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Εμείς... #Μένουμε Σπίτι, αλλά χρειαζόμαστε και ελέγχους

Εμείς... #Μένουμε Σπίτι, αλλά χρειαζόμαστε και ελέγχους

Jane Barlow/PA via AP
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

Εμείς... #Μένουμε Σπίτι, αλλά χρειαζόμαστε και ελέγχους


Απομόνωση και επιθετική διαγνωστική πολιτική ● Ποιές είναι οι διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 ● Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με πλήθος επιστημόνων, καταγράφοντας επιστημονικά δεδομένα από τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται μέχρι στιγμής επιδημιολογικά ο ιός σε διαφορετικές χώρες.
«Ολες οι χώρες θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν όλα τα ύποπτα κρούσματα, δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στον πόλεμο με τα μάτια δεμένα» υπογράμμισε πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τ. Α. Γκεμπρεγεσούς. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ απηύθυνε παγκόσμια έκκληση λέγοντας πως «ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα, δεν έχουμε ανάλογη αύξηση στα τεστ, την απομόνωση και τον εντοπισμό των επαφών των ασθενών».
Στην Ελλάδα, παρότι ελήφθησαν πολύ πιο έγκαιρα σε σχέση με άλλες χώρες περιοριστικά μέτρα, ακολουθείται μια πολιτική απομόνωσης του πληθυσμού με ιεράρχηση των ελέγχων και τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε «δείγματα επιτήρησης». «Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε το αποτέλεσμα αν είστε υγιείς και έχετε ήπια συμπτώματα» είναι η επίσημη οδηγία προς όλους.Αρκούν όμως τα υφιστάμενα τεστ ή πρέπει να ακολουθηθεί ένα μοντέλο επιθετικής διαγνωστικής πολιτικής; Μήπως ακόμα και άθελά μας οδεύουμε σε ένα μεικτό μοντέλο «ανοσίας αγέλης» με ταξικά χαρακτηριστικά, όπου μόνο επιφανείς πολίτες μπορούν να ανακαλύψουν αν είναι φορείς, προσφεύγοντας σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα;
Η στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα μας έχει προκαλέσει πλήθος συζητήσεων, με πολλούς επιστήμονες να εκφράζουν επιφυλάξεις και ενώ παράλληλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διεξάγονται αντιπαραθέσεις, κυρίως μεταξύ μη ειδικών, που διασπείρουν ένα μείγμα ειδήσεων, πληροφοριών και φημών με ταχύτητες «κορονοϊού».
«Καταλαβαίνω την αγωνία όλων, αλλά να μην προξενούν μια επιδημία φόβου και πανικού», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σ. Τσιόδρας, ο οποίος υπεραμύνθηκε της υφιστάμενης στρατηγικής.
Αποστασιοποιημένοι από τη γενικευμένη εκτίμηση που τελευταία εκφράζεται στο πρόσωπο του συμπαθέστατου κ. Τσιόδρα, με την επισήμανση πως η στρατηγική αντιμετώπισης μιας πανδημίας ασφαλώς και έχει και ιδεολογικό πρόσημο, η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με πλήθος επιστημόνων, καταγράφοντας επιστημονικά δεδομένα από τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται μέχρι στιγμής επιδημιολογικά ο ιός σε διαφορετικές χώρες.
Τα στοιχεία της Κορέας, της Κίνας, της Σιγκαπούρης, της Γερμανίας και πολλών άλλων χωρών, καθώς και η δήλωση του προέδρου του ΠΟΥ συγκλίνουν σαφώς προς την αναγκαιότητα μιας διευρυμένης καταγραφής και παρακολούθησης όσο περισσότερων κρουσμάτων γίνεται, με παράλληλη αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων. Οσο για τις διατυπωμένες ανησυχίες περί προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, όταν αυτές ακούγονται σε συνθήκες υποχρεωτικού εγκλεισμού σχεδόν όλου του πληθυσμού, ακόμα και με στρατιωτικούς νόμους, χάνουν την αξία τους. Επιπλέον, με το δεδομένο σύστημα χάνεται η δυνατότητα καταγραφής των κρουσμάτων στις νεαρότερες ηλικίες και έτσι δεν εντοπίζονται οι super spreaders, όσοι δηλαδή ασυμπτωματικοί κυκλοφορούν ανέμελα διασπείροντας τον ιό με μεγάλη ταχύτητα ακόμα και μέσα στα σπίτια. Στη Γερμανία και στη Ν. Κορέα, σε αντίθεση με όσα έγιναν αρχικά στην Ιταλία, παίρνουν δείγματα από όλες τις ηλικίες με μαζικό τρόπο. Η πρόσφατη εξαγγελία για τη δημιουργία 500 κινητών μονάδων για τη λήψη βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα σε σπίτια φανερώνει πως ήδη και στη χώρα μας τροποποιείται η αρχική στρατηγική.
Νότια Κορέα
8.565 κρούσματα, 91 θάνατοι, 286.716 διαγνωστικά τεστ (19/3/2020)
Δικαίως θεωρείται το πιο επιτυχημένο μοντέλο αντιμετώπισης, με την εξάπλωση των κρουσμάτων να έχει ελαχιστοποιηθεί και το ποσοστό θνητότητας να είναι αισθητά κατώτερο του παγκόσμιου μέσου όρου.
Στη Σεούλ αυτές τις μέρες ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούν παρότι επί τρεις συνεχόμενες μέρες ο αριθμός νέων κρουσμάτων έχει πέσει κάτω από τα 100. Εξω από τα νοσοκομεία έχουν στηθεί πρόχειρες τέντες με σκοπό τη συνεχή διενέργεια ελέγχων σε ύποπτα κρούσματα. Η χώρα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει περίπου 20.000 ανθρώπους ημερησίως σε 633 σημεία. «Δεν θέλουμε να έχουμε σκηνικά με σκηνές έξω από τα νοσοκομεία στην Ελλάδα γιατί αυτό θα προκαλέσει νέο πανικό», υποστήριξε ο κ. Τσιόδρας, ισχυριζόμενος πως «από τον μεγάλο αριθμό τεστ που έχει κάνει η Κορέα μόλις το 3% του πληθυσμού έχει βρεθεί θετικό στον κορονοϊό. Κανείς δεν μας εξασφαλίζει ότι η διακοπή της στρατηγικής τους δεν θα αυξήσει τα κρούσματα».
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξηγεί στην «Εφ.Συν.» πως γι' αυτήν τη στρατηγική χρειάζεται φοβερή κρατική οργάνωση και κόσμος ο οποίος να συμμορφώνεται. «Ο Κορεάτης, όπως και οι περισσότεροι Ασιάτες, θα πει αμέσως για το σύμπτωμά του και θα πειθαρχήσει σε απίστευτο βαθμό. ».
Ο ίδιος επισημαίνει τα εξής: «Θα μπορούσαμε να είμαστε πιο επιθετικοί στη διαγνωστική πολιτική μας, όμως πράγματι υπάρχει θέμα ελλείψεων παγκοσμίως με τα αντιδραστήρια. Προφανώς δεν μπορούμε να κάνουμε ελέγχους σε όλους, όμως η γνώμη μου είναι πως πρέπει να ελέγχουμε όποιον έχει σύμπτωμα. Για μένα το πιο σημαντικό είναι να συνδυάσουμε την προσωπική απόσταση από τους άλλους με επιθετική διαγνωστική πολιτική αλλά και κοινωνική αλληλεγγύη. Αφού βρεις το κρούσμα, πας στο σπίτι και κάνεις ελέγχους σε όποιους έχει συναναστραφεί, περιορίζοντας έτσι όσο γίνεται καλύτερα τοπικά το φαινόμενο. Ετσι αποσυμπιέζεις το σύστημα. Σκεφτείτε ότι και ένας ακόμα μπορεί να διασπείρει τον ιό σε παρα πολλούς. Στην Κορέα, ένας στους δύο που είχαν τον ιό ήταν ασυμπτωματικοί».
Ο ίδιος διευκρινίζει πως δεν οδηγούμαστε σε ανοσία αγέλης καθώς «για να κάνεις ανοσία χρειάζεσαι μεγάλα ποσοστά και αυτά τα ποσοστά δεν θα επιτευχθούν στη χώρα μας και σε άλλες χώρες με τα σκληρά μέτρα που σωστά παίρνουμε».
Ταϊβάν
108 κρούσματα, 1 θάνατος, 18.812 διαγνωστικά (17/3/2020)
Σε αυτό το μικρό νησί, με έκταση όση η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα μαζί, κατοικούν 23 εκατομμύρια άνθρωποι σε μια εξελιγμένη τεχνολογικά χώρα η οποία διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας παγκοσμίως. Η τωρινή επιτυχία της Ταϊβάν οφείλεται κυρίως στην πρόληψη και σε ένα εξαιρετικό δημόσιο σύστημα υγείας. Τρίτη χώρα παγκοσμίως σε κλίνες εντατικής ανά κάτοικο, ενώ στην Ταϊπέι βρίσκεται και το μεγαλύτερο νοσοκομείο του κόσμου, με μέγιστη χωρητικότητα τα 10.000 κρεβάτια.
Η επιδημία του SARS το 2003 άργησε να γίνει αντιληπτή στην Ταϊβάν. Ηταν ίσως η χειρότερη περίοδος στην ιστορία της χώρας, με την κοινωνία να βάζει «λουκέτο» για περίπου έναν χρόνο, με τη χειρουργική μάσκα να γίνεται μέρος των καθημερινών συνηθειών όλων. Η προετοιμασία στην Ταϊβάν ξεκίνησε από το 2003. Στα νοσοκομεία γίνονται προσομοιώσεις πανδημίας και μαζικής καταστροφής δύο φορές τον χρόνο. Εκτιμώμενος χρόνος αντίδρασης με μετατροπή όλων των αιθουσών χειρουργείου (65 τον αριθμό) σε αίθουσες αναπνευστικής υποστήριξης είναι πλέον οι 2 ώρες.
Στη χώρα διατάχθηκε προληπτική καραντίνα στις 5 Ιανουαρίου 2020 (!) όλων των αφιχθέντων από τη Γουχάν για 14 ημέρες, ενώ επίσημα ο ιός ανακοινώθηκε στην Κίνα στις 7 Ιανουαρίου και το γονιδίωμά του στις 12 Γενάρη. Eξαιρετικά διαφωτιστική είναι η ανάρτηση του Ελληνα γιατρού Μανώλη Παπαδάκη, εργαζόμενου σε νοσοκομείο της Ταϊπέι: «Σήμανε πραγματικά συναγερμός, με στρατηγικούς στόχους να μην ξεφύγουν κρούσματα (ιχνηλάτηση) και να μηδενιστεί η μεταδοτικότητα. Η προσέγγιση ήταν πολύ επιθετική και βασίστηκε στο αξίωμα “κάθε εμπύρετο κρούσμα είναι κορονοϊός μέχρι αποδείξεως του εναντίου”. Οι μάσκες έγιναν υποχρεωτικές και σύντομα καθιερώθηκε θερμομέτρηση και αντισηψία παντού. Επιστρατεύτηκε ο στρατός για να βοηθήσει στην παραγωγή μασκών και αντισηπτικών, αυξάνοντας τα αποθέματα από 1 σε 9 εκατομμύρια μάσκες τη μέρα (οι ανάγκες ήταν περί τα 2 εκατομμύρια, οι υπόλοιπες πλέον εξάγονται).
Μερικά από τα δεκάδες μέτρα που τηρήθηκαν μέχρι κεραίας:
■ Υποχρεωτική η μάσκα σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
■ Τα σχολεία έκλεισαν για 10 ημέρες και ξανάνοιξαν 25 Φεβρουαρίου.
■ Υποχρεωτική η θερμομέτρηση των επισκεπτών και των εργαζομένων σε δημόσια κτίρια δύο φορές τη μέρα.
■ Ολα τα ύποπτα κρούσματα μπήκαν σε υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα στο σπίτι, με αυστηρή παρακολούθηση της συμμόρφωσης η οποία βασιζόταν στο σήμα GPS του κινητού που τους είχαν δώσει οι αρχές. Το πρώτο ζευγάρι που δεν συμμορφώθηκε στην καραντίνα αναγκάστηκε να πληρώσει 10.000 δολάρια.
■ Ολες οι περιπτώσεις γρίπης με αρνητικό τεστ επανεξετάστηκαν.
■ Ατομα που δεν τήρησαν την καραντίνα επικηρύχτηκαν, εντοπίστηκαν και πλήρωσαν πρόστιμα.
■ Ανακοινώθηκε ότι τα fake news θα τιμωρούνται με πρόστιμο 100.000 δολάρια.
■ Οι επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από την πανδημία ενισχύθηκαν με 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
■ Στα νοσοκομεία, με το γύρισμα ενός διακόπτη, όλες οι πόρτες, που ανοιγοκλείνουν με barcode, από τη μια στιγμή στην άλλη απενεργοποιήθηκαν, καταργώντας όλες τις παράπλευρες εισόδους και εξόδους. Απόλυτος έλεγχος στο ποιος μπαίνει και γιατί σε νοσοκομεία 1,5 φορά σαν τον “Ευαγγελισμό”.
■ Στην κεντρική είσοδο τοποθετήθηκαν ιμάντες για να ελέγξουν τις ουρές. Στην αρχή του ιμάντα σού μετράνε τη θερμοκρασία, αν έχεις πυρετό πας σε ειδικό χώρο ως ύποπτος. Δίνεις αναλυτικό ιστορικό, πού ταξίδεψες και με ποιους, μαζί με την κάρτα σου. Ολα φυσικά διασταυρώνονται, δεν εμπιστεύονται κανέναν».
Μεγάλη Βρετανία
2.207 κρούσματα, 138 θάνατοι, 50.442 έλεγχοι (17/3/2020)
Το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον ήταν η δημιουργία ενός «δακτυλίου ανοσοποιημένων ανθρώπων» για την προστασία των ευάλωτων. Ομως αυτό απαιτούσε τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού να μολυνθεί, ώστε η κοινωνία να αποκτήσει ανοσία. Το σχέδιο πλέον εγκαταλείφθηκε, με τις αντιδράσεις να είναι οργισμένες.
Η πανδημία εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει μέχρι και 7,9 εκατομμύρια ανθρώπους στα νοσοκομεία, με χιλιάδες νεκρούς. Ομως δεν γίνονται όλα λάθος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα έχει αναπτύξει ένα εξαιρετικά οργανωμένο σύστημα διαγνωστικών ελέγχων. Εχουν δημιουργηθεί ειδικοί θάλαμοι στα νοσοκομεία, όποιος έχει συμπτώματα πηγαίνει εκεί, πατά ένα κουμπί μέσω του οποίου ειδοποιούνται νοσηλευτές, οι οποίοι βγαίνουν έξω και τον εξετάζουν έχοντας πάρει τα απαραίτητα δρακόντεια μέτρα ώστε ούτε να υπάρξει διασπορά στο νοσοκομείο ούτε να νοσήσουν όσοι δεν έχουν τον ιό.
Την ίδια ώρα, εκθεσιακό κτίριο στο Βερολίνο επιτάχθηκε με αποκλειστικό σκοπό τους διαγνωστικούς ελέγχους. Δυστυχώς στην Ολλανδία, όπου διεξάγεται μια μεγάλη επιστημονική διαμάχη, επιχειρείται να αναπτυχθεί ανοσία, επιτρέποντας σε μεγάλα πλήθη να μεταδίδουν τη νόσο με έναν ελεγχόμενο ρυθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ .ΤΩΡΑ.GR: Αγροτική κινητοποίηση στο Κιλελέρ, δεν άφησαν τους...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ .ΤΩΡΑ.GR: Αγροτική κινητοποίηση στο Κιλελέρ, δεν άφησαν τους... :   φωτ. αρχείου | EUROKINISSI  ΚΟΙΝΩΝΙΑ   31.03.24 13:32 efsyn.gr ...