Γρίπη των χοίρων: «Σε επιφυλακή, αλλά όχι πανικός» - Τι λέει καθηγητής του ΑΠΘ
Την εκτίμηση ότι είναι καλό να βρισκόμαστε σε επιφυλακή για τη γρίπη των χοίρων αλλά δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε, διατυπώνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Σπύρος Κρήτας, με αφορμή τις σχετικές επισημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με την κινεζική μελέτη για το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των χοίρων που ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης ανθρώπινης πανδημίας.
«Ούτως ή άλλως τώρα και με τον Covid -19, αυτή η εγρήγορση που δημιουργήθηκε στον κόσμο θα μας προετοιμάσει και για μελλοντικές πανδημίες, εφόσον αυτές προκύψουν», αναφέρει.
Ωστόσο, θεωρεί ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό στον συγκεκριμένο ιό» και εξηγεί ότι σε κάθε περίπτωση, για να εκδηλωθεί μια πανδημία, πρέπει να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η μεταπήδηση ενός στελέχους από το ζώο στον άνθρωπο και το δεύτερο η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
«Καλά κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή. Και εμείς παρακολουθούμε το θέμα, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», προσθέτει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Με αφορμή, άλλωστε, την αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνωνστην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, εκτιμά ότι το γεγονός αυτό δεν αυξάνει τον κίνδυνο από τη γρίπη των χοίρων καθώς, όπως επισημαίνει, «οι γρίπες όπως και ο Covid είναι ιοί που μεταδίδονται με τον αέρα και δεν είναι εύκολο να μεταδοθούν σε ανοιχτό πεδίο».
Δεδομένου ότι τα αγριογούρουνα ζουν στην ύπαιθρο, ο κίνδυνος αυτός είναι μικρός ενώ το ενδιαφέρον των επιστημόνων εστιάζεται περισσότερο στη γρίπη των πτηνών και των χοίρων που εκτρέφονται σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Άννα Παπά αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το θέμα της γρίπης των χοίρων εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στην Κίνα, οι επιστήμονες περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και δεν υπάρχουν ακόμη σκέψεις για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στα ζώα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου