Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Νέα επίθεση στη Γαλλία: Ένοπλος τραυμάτισε ορθόδοξο ιερέα στη Λυών

 

COVID-19
Κρούσματα: 
45.083.087
Ανέρρωσαν: 
30.333.483

Θάνατοι: 
1.182.028
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Βρείτε μας

Ορθόδοξος ιερέας τραυματίστηκε από πυροβολισμούς στη Λυών της Γαλλίας, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης διαφεύγει.

Ορθόδοξος ιερέας τραυματίστηκε από πυροβολισμούς στη Λυών της Γαλλίας, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης διαφεύγει.

Περισσότερα σε λίγο...

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Ένα βήμα πριν από το lockdown οι περισσότερες περιφέρειες της Ιταλίας

 Ένα βήμα πριν από το lockdown οι περισσότερες περιφέρειες της Ιταλίας

Mauro Scrobogna/LaPresse via AP



Έκτακτη σύσκεψη με τους περιφερειάρχες έχει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, καθώς στη χώρα καταρρίπτεται το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Στο τραπέζι των συζητήσεων είναι το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων και υπάρχουν σκέψεις για ένα νέο κυβερνητικό διάταγμα που πιθανόν να περιέχει τη λέξη lockdown.

«Αν κριθεί αναγκαίο η κυβέρνηση θα κλείσει τη χώρα» δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ένζο Αμέντολα.

Το τελευταίο 24ωρο η χώρα σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ με 31.084 νέα κρούσματα και 199 θανάτους.

«Πολύ σοβαρή η κατάσταση σε 11 περιφέρειες», αναφέρει το αρμόδιο επιστημονικό συμβούλιο και το υπουργείο Υγείας, που εκτιμούν ότι η χώρα αρχίζει και περνάει στο ανώτερο επίπεδο συναγερμού- το λεγόμενο «σενάριο 4»- που προβλέπει ολικό lockdown.

O δείκτης Rt ήδη έχει ξεπεράσει το όριο του 1,5 σε πέντε περιφέρειες: Καλαβρία (Rt 1.84), Εμίλια Ρομάνα (1.6), Λομβαρδία (2.01), Πιεμόντε (1.99) και Μπολζάνο (Rt 1.92)

«Χρειαζόμαστε επείγουσες και στοχευμένες παρεμβάσεις», είπε στην τακτική του ενημέρωση ο πρόεδρος του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας (Iss), Σίλβιο Μπρουσαφέρο. «Σε πολλές περιφέρειες είναι κρίσιμα τα προβλήματα και δεν υπάρχουν δυνατότητες ούτε καν να συλλέξουμε στοιχεία».

Έντεκα είναι συνολικά οι περιφέρειες που θεωρούνται ζώνες υψηλού ρίσκου, όπου η μετάδοση είναι εκτός ελέγχου και άλλες οκτώ που θεωρούνται μεσαίου ρίσκου, με μεγάλες πιθανότητες όμως και εκεί η πανδημία να ξεφύγει τον επόμενο μήνα: Αμπρούτσο, Μπαζιλικάτα, Λιγουρία, Απουλία, Σικελία, Τοσκάνη. Βαλ ντ'Αόστα, Βένετο, μεταξύ άλλων.

«Η πανδημία κλιμακώνεται σημαντικά στη χώρα μας. Κατά μέσο όρο η Ιταλία έχει 280 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Όλη η χώρα έχει επηρεαστεί πλέον από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, δεν υπάρχει περιφέρεια που να μην έχει σημαντικό αριθμό κρουσμάτων που αυξάνονται. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί και αυξητική είναι και η τάση», προειδοποίησε ο Σίλβιο Μπρουσαφέρο.

Αυτό για τους ειδικούς σημαίνει ότι οι περιφέρειες που είναι στο «κόκκινο» πρέπει να περάσουν στο λεγόμενο «σενάριο 4», δηλαδή ολοκληρωτικό lockdown.

«Απαιτούνται μέτρα», συστήνει η επιτροπή, «που να ευνοούν δραστική μείωση των επαφών και που να μπορούν να ανακόψουν την πίεση στο σύστημα υγείας». Οι πολίτες θα πρέπει να μένουν στο σπίτι «όσο το δυνατόν περισσότερο», είναι «ζωτικής σημασίας» να το κάνουν, αναφέρει η επιτροπή των ειδικών, που καλούν τις περιφέρειες να αναλύσουν εκ νέου την κατάσταση και να «σκεφτούν αυστηροποίηση των μέτρων με βάση τις οδηγίες και το ποσοστό κινδύνου».

Σεισμός στη Σάμο: Αυξάνονται οι τραυματίες - Πλιάτσικο από μετανάστες σε σπίτια και μαγαζιά

 

Περιβάλλον 


Οισχυρός σεισμός που συγκλόνοσε τη Σάμο, έχει φέρει πολλούς τραυματίες και δυστυχώς δύο νεκρούς, ενώ πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει.

Συνολικά 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό που έπληξε τη Σάμο τον μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ένας 14χρονος με ανοιχτά κατάγματα θα αεροδιακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού». Θα αεροδιακομιστεί επίσης 63χρονη με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ.

Στο Νοσοκομείο Σάμου παραμένουν 7 τραυματίες, όλοι εκτός κινδύνου. Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου μετέβησαν 10 πολίτες. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στις οικίες τους.

«Όλες οι υγειονομικές μονάδες παραμένουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας», επισημαίνεται από το υπουργείο.

 

 Νωρίτερα, ο Αλέξανδρος Λυμπέρης δήμαρχος Δυτικής Σάμου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία είπε ότι «υπάρχουν καταστροφές σε διάφορα κτήρια, έχει πέσει τοίχος σε ένα σχολείο. Ο κόσμος αντέδρασε με ψυχραιμία, παρότι ήταν πολύ μεγάλη η δόνηση. Δυστυχώς θα υπάρξουν και προβλήματα και ατυχήματα, αλλά για την ώρα δεν μπορώ να μεταφέρω κάτι προς το παρόν. Φοβάμαι ότι θα έχουμε τραυματίες» είπε μιλώντας στο Open TV.

Θρήνος για τα δύο παιδιά που έχασαν τη ζωή τους

Συγκλονιστικό βίντεο από το σημείο που σκοτώθηκαν τα δύο παιδιά στη Σάμο λόγω του σεισμού δημοσίευσε κάτοικος της περιοχής. 

Πρόκειται για δύο μαθητές Λυκείου, ένα κορίτσι και ένα αγόρι, που επέστρεφαν από το σχολείο τους στο Βαθύ της Σάμου.

Τα δύο παιδιά περπατούσαν λίγη ώρα μετά το σεισμό σε μικρό στενό. Πέρασαν δίπλα από ετοιμόρροπο τοίχο, ο οποίος κατέρρευσε πάνω τους.

Τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν για τον απεγκλωβισμό τους και τα ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις τους. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι γονείς που αναζητούσαν τα παιδιά τους μετά τον σεισμό, έκαναν όλη τη διαδρομή που οι δύο μαθητές έκαναν καθημερινά για να τα εντοπίσουν. Όταν είδαν τα χαλάσματα, ειδοποιήσαν τους διασώστες του ΕΚΑΒ.

Δεκάδες είναι οι μετασεισμικές δονήσεις, κάποιες από τις οποίες αρκετά ισχυρές. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εκδώσει ειδοποίηση προς τους κατοίκους να μείνουν μακριά από ετοιμόρροπα κτήρια. 

 

Τραγωδία και στη Σμύρνη

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 419 τραυματίστηκαν στην Τουρκία, βάσει νεότερου απολογισμού, από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου και προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων στη επαρχία της Σμύρνης, σύμφωνα με την αρχή διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας.

Η AFAD ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 84 μετασεισμοί, οι 16 εξ αυτών μεγέθους άνω των 4 βαθμών, καταγράφηκαν μετά τη σεισμική δόνηση.

Κατά τις τουρκικές αρχές και όπως αναφέρει το Reuters, ένα από τα θύματα πνίγηκε. 

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε περίπου 17 κτίρια που είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές στη Σμύρνη.

Πάνω από 50 πυροσβεστικά οχήματα και 200 διασώστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, σύμφωνα με την AFAD.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος με 48 μέλη της και 16 οχήματα.

Προς το παρόν έχουν διασωθεί 70 άνθρωποι από τα ερείπια των κτιρίων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης Γιαβούζ Σελίμ Κοσγκέρ.


 
Μετανάστες κάνουν πλιάτσικο σε ανοιχτά σπιτια και μαγαζιά

Την οργή των κατοίκων μετά από το τρομακτικό γεγονός που συνέβη σήμερα, με τον ισχυρό σεισμό στο νησί της Σάμου, έχουν προκαλέσει σύμφωνα με σοβαρότατες καταγγελίες κατοίκων, ομάδες μεταναστών που αμέσως μετά την τραγωδία του σεισμού επιδόθηκαν σε πλιάτσικο κατά καταστημάτων.

Τι συνέβη εκεί με τα μαγαζιά, όπως περιγράφουν κάτοικοι στα «Τουρκικά Νέα».

Τι συνέβη εκεί με τα μαγαζιά;

-Με το που έγινε το τσουνάμι και μπήκε το νερό στα μαγαζιά, κατεβήκαν κάποιοι από το ΚΥΤ και άρπαζαν από τα μαγαζιά, αλεύρια, μπισκότα, σοκολάτες, μήλα, αγγούρια και γενικά ότι μπορούσε ο καθένας.

Πόσα άτομα κατέβηκαν;

Εγώ είδα 5-6 ομάδες των 2-3 ατόμων που τους κυνηγούσε η αστυνομία, το λιμενικό κλπ και αυτοί έμπαιναν  στο ένα στενό και έβγαιναν από το άλλο. Είδα δύο καταστηματάρχες που σταμάτησαν ένα αυτοκίνητο της ασφάλειας τους έλεγαν "Κάνετε κάτι επιτέλους , μας κλέβουν. Εδώ ρε συ ο κόσμος του έδωσε ψωμί και νερό και αυτοί τους το επιστρέφουν με κλοπές".

Το περιστατικό με το πλιάτσικο σε σπίτια και μαγαζιά επιβεβαιώνεται και από ρεπόρτερ της ΕΡΤ, στη Σάμο, ο οποίος κάνει λόγο για το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.

Δείτε το βίντεο στο 05:10

 

GALLERY


Νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στην Τουρκία - Κατέρρευσαν κτίρια στη Σμύρνη - Βίντεο

 

ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Σεισμός στη Σάμο (37)
Βρείτε μας

Η περιοχή της Σμύρνης στην Τουρκία επλήγη σοβαρά από τον ισχυρό σεισμό στη Σάμο, καθώς κτίρια έχουν καταρρεύσει, ενώ αναφέρονται νεκροί και τραυματίες.

Για 12 νεκρούς και 419 τραυματίες κάνουν λόγο οι αρχές στην Τουρκία, μετά το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου ανοιχτά της Σάμου. Η ισχυρή σεισμική δόνηση είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τουλάχιστον 20 κτίρια στην περιοχή της Σμύρνης.

Ο δήμαρχος της πόλης Σεφεριχισάρ στην Επαρχία της Σμύρνης, Ισμαήλ Γετίσκιν, δήλωσε ότι την ώρα του σεισμού υπήρχαν στη θάλασσα ψαράδες για την τύχη των οποίων δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και εξέφρασε τον φόβο ότι κάποιοι από αυτούς θα είναι μεταξύ των θυμάτων.

Όπως δείχνουν βίντεο και φωτογραφίες που φτάνουν από την Τουρκία, πολυκατοικίες έχουν ισοπεδωθεί και άνθρωποι ψάχνουν στα συντρίμμια.

Σε μήνυμά του ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε: «Με όλα τα μέσα που διαθέτει η χώρα μας, στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες μας που χτυπήθηκαν από τον σεισμό. Κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο στην περιοχή».

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος της Σμύρνης, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει περίπου δύο ώρες μετά τον σεισμό, έχουν καταρρεύσει περίπου 20 κτίρια, ενώ έχουν διασωθεί 70 άνθρωποι.

Ο σεισμός έγινε αισθητός κατά μήκος των τουρκικών ακτών και στη βορειοδυτική περιοχή του Μαρμαρά.

Συνομιλία είχαν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ .ΤΩΡΑ.GR: Αγροτική κινητοποίηση στο Κιλελέρ, δεν άφησαν τους...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ .ΤΩΡΑ.GR: Αγροτική κινητοποίηση στο Κιλελέρ, δεν άφησαν τους... :   φωτ. αρχείου | EUROKINISSI  ΚΟΙΝΩΝΙΑ   31.03.24 13:32 efsyn.gr ...