Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Ένα βήμα πριν από το lockdown οι περισσότερες περιφέρειες της Ιταλίας

 Ένα βήμα πριν από το lockdown οι περισσότερες περιφέρειες της Ιταλίας

Mauro Scrobogna/LaPresse via AP



Έκτακτη σύσκεψη με τους περιφερειάρχες έχει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, καθώς στη χώρα καταρρίπτεται το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Στο τραπέζι των συζητήσεων είναι το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων και υπάρχουν σκέψεις για ένα νέο κυβερνητικό διάταγμα που πιθανόν να περιέχει τη λέξη lockdown.

«Αν κριθεί αναγκαίο η κυβέρνηση θα κλείσει τη χώρα» δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ένζο Αμέντολα.

Το τελευταίο 24ωρο η χώρα σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ με 31.084 νέα κρούσματα και 199 θανάτους.

«Πολύ σοβαρή η κατάσταση σε 11 περιφέρειες», αναφέρει το αρμόδιο επιστημονικό συμβούλιο και το υπουργείο Υγείας, που εκτιμούν ότι η χώρα αρχίζει και περνάει στο ανώτερο επίπεδο συναγερμού- το λεγόμενο «σενάριο 4»- που προβλέπει ολικό lockdown.

O δείκτης Rt ήδη έχει ξεπεράσει το όριο του 1,5 σε πέντε περιφέρειες: Καλαβρία (Rt 1.84), Εμίλια Ρομάνα (1.6), Λομβαρδία (2.01), Πιεμόντε (1.99) και Μπολζάνο (Rt 1.92)

«Χρειαζόμαστε επείγουσες και στοχευμένες παρεμβάσεις», είπε στην τακτική του ενημέρωση ο πρόεδρος του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας (Iss), Σίλβιο Μπρουσαφέρο. «Σε πολλές περιφέρειες είναι κρίσιμα τα προβλήματα και δεν υπάρχουν δυνατότητες ούτε καν να συλλέξουμε στοιχεία».

Έντεκα είναι συνολικά οι περιφέρειες που θεωρούνται ζώνες υψηλού ρίσκου, όπου η μετάδοση είναι εκτός ελέγχου και άλλες οκτώ που θεωρούνται μεσαίου ρίσκου, με μεγάλες πιθανότητες όμως και εκεί η πανδημία να ξεφύγει τον επόμενο μήνα: Αμπρούτσο, Μπαζιλικάτα, Λιγουρία, Απουλία, Σικελία, Τοσκάνη. Βαλ ντ'Αόστα, Βένετο, μεταξύ άλλων.

«Η πανδημία κλιμακώνεται σημαντικά στη χώρα μας. Κατά μέσο όρο η Ιταλία έχει 280 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Όλη η χώρα έχει επηρεαστεί πλέον από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, δεν υπάρχει περιφέρεια που να μην έχει σημαντικό αριθμό κρουσμάτων που αυξάνονται. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί και αυξητική είναι και η τάση», προειδοποίησε ο Σίλβιο Μπρουσαφέρο.

Αυτό για τους ειδικούς σημαίνει ότι οι περιφέρειες που είναι στο «κόκκινο» πρέπει να περάσουν στο λεγόμενο «σενάριο 4», δηλαδή ολοκληρωτικό lockdown.

«Απαιτούνται μέτρα», συστήνει η επιτροπή, «που να ευνοούν δραστική μείωση των επαφών και που να μπορούν να ανακόψουν την πίεση στο σύστημα υγείας». Οι πολίτες θα πρέπει να μένουν στο σπίτι «όσο το δυνατόν περισσότερο», είναι «ζωτικής σημασίας» να το κάνουν, αναφέρει η επιτροπή των ειδικών, που καλούν τις περιφέρειες να αναλύσουν εκ νέου την κατάσταση και να «σκεφτούν αυστηροποίηση των μέτρων με βάση τις οδηγίες και το ποσοστό κινδύνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ .ΤΩΡΑ.GR: Αγροτική κινητοποίηση στο Κιλελέρ, δεν άφησαν τους...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ .ΤΩΡΑ.GR: Αγροτική κινητοποίηση στο Κιλελέρ, δεν άφησαν τους... :   φωτ. αρχείου | EUROKINISSI  ΚΟΙΝΩΝΙΑ   31.03.24 13:32 efsyn.gr ...