Ταξιδεύοντας στην καραντίνα: Εικονικές ξεναγήσεις σε 8 φυσικά θαύματα του κόσμου
© Φωτογραφία : Aniket Deole / Unsplash
Ακόμα και μέσα στην πανδημία του κορονοϊού COVID-19, γυρίζουμε τις ομορφότερες τοποθεσίες του πλανήτη, από το όρος Έβερεστ στο Νεπάλ μέχρι το Γκραντ Κάνυον στις ΗΠΑ, χωρίς να σηκωθούμε από τον καναπέ μας.
Στη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 και της απαγόρευσης κυκλοφορίας, υπάρχει τρόπος να ταξιδέψουμε σε όλο τον πλανήτη και μάλιστα στις ομορφότερες τοποθεσίες του χωρίς να απομακρυνθούμε από τον καναπέ μας. Μπορούμε να λάβουμε μέρος σε εικονικές ξεναγήσεις, όχι μόνο στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου αλλά και στα πιο εμβληματικά φυσικά θαύματά του.
Φαράγγι Γκραντ Κάνυον, ΗΠΑ
Με βάθος που αγγίζει τα 1.857 μέτρα, το ορόσημο της Αριζόνα καθηλώνει με τους επιβλητικούς βράχους του. Η υπηρεσία της Google Street View μάς δίνει την ευκαιρία να κάνουμε trekking στο εσωτερικό του φαραγγιού και να «διακτινιστούμε» σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που έχουν φωτογραφηθεί ξανά και ξανά. Ένα άλλο πρότζεκτ εικονικής πραγματικότητας, το AirPano, προσφέρει εικόνες 360 μοιρών στην περιοχή.
Όρος Έβερεστ, Νεπάλ
Στα σύνορα Νεπάλ και Κίνας, η υψηλότερη οροσειρά του κόσμου έρχεται στο σπίτι μας, καθώς έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε εικονικά την ορειβατική βάση στα 5.380 μέτρα. Οι νέες τεχνολογίες μας προσφέρουν την ευκαιρία ακόμα και να σκαρφαλώσουμε στην κορυφή, στα 8.848, για να «καρφώσουμε» τη σημαία μας, απολαμβάνοντας σε μια καθαρή μέρα τη θέα που φτάνει μέχρι το Πακιστάν και το Μπουτάν.
Βόρειο Σέλας
Ακόμα και αν δεν έχουμε επισκεφτεί ποτέ κάποια από τις χώρες που έχουν το προνόμιο να το απολαμβάνουν, όπως η Ρωσία, η Ισλανδία, η Γροιλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες, τώρα μπορούμε να το κάνουμε από την οθόνη μας: Το πρότζεκτ Lights over Lapland μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι στη Λαπωνία, μέσα από μια σειρά βίντεο 360 μοιρών, με αφετηρία το Icehotel στο Εθνικό Πάρκο Αμπίσκο στον βορρά της Σουηδίας. Μέσα από την τεχνική του time-lapse μπορούμε να θαυμάσουμε τα φωτεινά χρώματα ενώ χορεύουν στον νυχτερινό ουρανό. Στο διαδίκτυο θα βρούμε φωτογραφίες με το Βόρειο Σέλας, 360 μοιρών, και από άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Ισλανδία, η Ρωσία και η Νορβηγία.
Σπήλαιο Χανγκ Σον Ντονγκ, Βιετνάμ
Το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου εξερευνήθηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες μόλις το 2009, αφού είχε ανακαλυφθεί, από έναν ντόπιο, το 1991. Το National Geographic παρουσιάζει το πρότζεκτ Sơn Đoòng 360, μέσα από το οποίο μπορούμε να περιηγηθούμε στους θαλάμους του, με συνοδεία ατμοσφαιρικών ηχητικών εφέ.
Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι, ΗΠΑ
Ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο στην Καλιφόρνια, σπίτι για περισσότερα από 400 είδη ζώων, όπως αρκούδες, λαγούς και νυχτερίδες. Χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, εικόνες 360 μοιρών αλλά και μια εικονική αναρρίχηση, μπορούμε να θαυμάσουμε τους μονόλιθους γρανίτη που στέκουν επιβλητικά πάνω από ποτάμια, δάση και βοσκοτόπια και να δούμε το εμβληματικό σημείο Ελ Καπιτάν, έναν κάθετο βράχο ύψους 900 μέτρων.
Εθνικό Δασικό Πάρκο της Ζανγκτζιατζιέ, Κίνα
Κι όμως, τα τοπία της ταινίας «Άβαταρ» του Τζέιμς Κάμερον υπάρχουν: βρίσκονται σε αυτό το εθνικό πάρκο, όπου οι βράχοι, λόγω της φυσικής διάβρωσής τους από το νερό, τον πάγο και τις ρίζες των δέντρων, έχουν πάρει, στη διάρκεια των αιώνων και των χιλιετιών, εξωγήινους σχηματισμούς: έχουν μεταμορφωθεί σε κολώνες, κάποιες από τις οποίες υψώνονται στα 1.000 μέτρα. Ένα βίντεο 360 μοιρών μάς δίνει τώρα τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε την περιοχή, ενώ φωτογραφίες 360 μοιρών προσφέρουν πανοραμικές εικόνες από τον ουρανό.
Μονοπάτι του Γίγαντα, Βόρεια Ιρλανδία
Μια μοναδική στον κόσμο ακτογραμμή που αποτελείται από περισσότερους από 40.000 βραχώδεις σχηματισμούς βασάλτη, εξαγωνικούς ως επί το πλείστον, οι οποίοι συνθέτουν ένα αλλόκοσμο φυσικό δάπεδο. Το ίδρυμα National Trust προσφέρει μια σειρά από εικονικές ξεναγήσεις σε αυτή την περιοχή, που θρυλείται ότι κατασκευάστηκε από γίγαντες – εξού και το όνομά της.
Παγετώνας Περίτο Μορένο, Παταγoνία
Είναι ένας από τους λίγους παγετώνες που διατηρούν το μέγεθός τους, παρά την κλιματική αλλαγή – μάλιστα κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι επεκτείνεται αντί να συρρικνώνεται. Μια σειρά από εικόνες 360 μοιρών μάς δίνει την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις άπειρες αποχρώσεις του πάγου, ενώ ένα βίντεο του Guardian μάς προσκαλεί σε μια ξενάγηση στο εσωτερικό της Παταγονίας, για να δούμε, έστω και μέσα από την οθόνη του υπολογιστή μας, ορμητικά ποτάμια, κοπάδια από λάμα να βόσκουν στις κοιλάδες, και ένα ουράνιο τόξο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου