Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να βγάλει το στρατό στους δρόμους

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να βγάλει το στρατό στους δρόμους



Ο Αμερικανός πρόεδρος, με τα συνεχή διχαστικά μηνύματα και την εμμονή στο δόγμα «Νόμος και Τάξη», ρίχνει λάδι στη φωτιά σε μια χώρα που σπαράσσεται από τα κρούσματα ρατσισμού, αστυνομικής βίας, ανισοτήτων και ανεργίας.
Για έβδομη μέρα οι ΗΠΑ βυθίζονται στο χάος με τον Ντόναλντ Τραμπ να πορεύεται με το δόγμα «νόμος και τάξη» προσπαθώντας να ενεργοποιήσει συντηρητικά αντανακλαστικά και εργαλειοποιώντας ακόμα και τα θρησκευτικά συναισθήματα.
  • Για ανθρωποκτονία κάνει λόγο ρητά η έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Χένεπιν μετά τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του Τζορτζ Φλόιντ.
  • Ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Τσόβιν, εκείνος που δολοφόνησε τον Φλόιντ αφού είχε γονατίσει στον λαιμό του, κατηγορείται για φόνο 3ου βαθμού και... «ανθρωποκτονία εξ αμελείας». Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύψους 500.000 δολαρίων και πρόκειται να εμφανιστεί στο δικαστήριο στις 8 Ιουνίου.
  • Θύμα της αστυνομικής βίας έπεσε ιδιοκτήτης εστιατορίου στην πολιτεία Κεντάκι.
  • Αγνοούν την απαγόρευση κυκλοφορίας οι διαδηλωτές που συνεχίζουν να βρίσκονται στους δρόμους, ζητώντας δικαιοσύνη.
  • Οι διαδηλώσεις εναντίον του ρατσισμού και οι ταραχές συγκλονίζουν τις ΗΠΑ απ’ άκρου σ’ άκρο.
  • Μονάδες της Εθνοφρουράς στους δρόμους 15 πολιτειών.

Συλλήψεις στη Μινεσότα

Η αστυνομία της Μινεσότα προχώρησε σε 66 συλλήψεις κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων έξω από την έδρα του κυβερνήτη της πολιτείας. Διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ με το πέρας του ωραρίου έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας αρνήθηκαν να υπακούσουν και χρειάστηκε παρέμβαση της αστυνομίας για να διαλυθεί η συγκέντρωση.

Τραυματίες αστυνομικοί

AP Photo/Noah Berger
H αστυνομία στο Σεντ Λούις, στην πολιτεία του Μιζούρι, ανακοίνωσε ότι τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία.
Οι αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής και τα τραύματά τους θεωρείται ότι «δεν είναι απειλητικά για τη ζωή τους», ανέφερε η αστυνομία στο Twitter.

Από το Άμστερνταμ έως το Ρίο ντε Τζανέιρο

Διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο για τον άδικο χαμό του Τζορτζ Φλόιντ. Πολίτες απ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη βγήκαν στους δρόμους σε ένδειξη αλληλεγγύης στους ακτιβιστές του «Black Lives Matter».
  • Στο Άμστερνταμ, περίπου 3.000 άτομα συγκεντρώθηκαν (τη Δευτέρα) στην πλατεία Dam.
  • Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν (την Κυριακή) σε κυβερνητικό κτίριο.
  • Στο Παρίσι, ένα μικρό πλήθος ειρηνικών διαδηλωτών που εκπροσωπούν αρκετές γαλλικές αντιρατσιστικές οργανώσεις συγκεντρώθηκαν (τη Δευτέρα) κοντά στην αμερικανική πρεσβεία.
  • Στο Λονδίνο παρά τις απαγορεύσεις λόγω Covid-19 (όλο το Σαββατοκύριακο) διαδηλωτές έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.
  • Διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί ή προγραμματίζονται στην Αυστραλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Μπάιντεν κατά Τραμπ

AP PHOTO
Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι χρησιμοποιεί τον στρατό των ΗΠΑ «εναντίον του αμερικανικού λαού» και κατήγγειλε το γεγονός ότι έγινε χρήση δακρυγόνων εναντίον «ειρηνικών διαδηλωτών» για να φωτογραφηθεί μπροστά σε μια εκκλησία και να προσελκύσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στον ίδιο.
«Χρησιμοποιεί τον αμερικανικό στρατό εναντίον του αμερικανικού λαού. Εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών κι έριξε πλαστικές σφαίρες. Για μια φωτογραφία», ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Νεκρός από σφαίρα ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Κεντάκι

Κεντάκι
Michael Clevenger/Courier Journal via AP
Αφροαμερικανός ιδιοκτήτης εστιατορίου έχασε τη ζωή του στην πόλη Λούιβιλ της πολιτείας Κεντάκι τις πρώτες πρωινές ώρες χθες (Δευτέρα), όταν στελέχη της αστυνομίας και της Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ για να απωθήσουν πλήθος που διαδήλωνε εναντίον των σκοτωμών Αφροαμερικανών από την αστυνομία, γνωστοποίησαν οι αρχές.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Λούιβιλ αποπέμφθηκε και δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε αργία όταν οι αρχές ενημερώθηκαν πως στελέχη της αστυνομίας έκαναν χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων χωρίς να έχουν ενεργοποιήσει τις κάμερες που φορούν για να υπάρχει καταγραφή των γεγονότων, διευκρίνισε ο δήμαρχος Γκρεγκ Φίσερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το δόγμα «νόμος και τάξη» σε πλήρη ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ
AP Photo/Patrick Semansky
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, βλέποντας μπροστά του μόνο τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη όπου και θα προσπαθήσει να ανανεώσει τη θητεία του, πορεύεται με το δόγμα «νόμος και τάξη» προσπαθώντας να ενεργοποιήσει συντηρητικά αντανακλαστικά και στρέφοντας τα βέλη του κατά της αριστεράς, του κινήματος «Αντίφα» και των αναρχικών σε μια χώρα που σπαράσσεται από τα κρούσματα ρατσισμού, αστυνομικής βίας, ανισοτήτων και ανεργίας.
Τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) ανήγγειλε ότι διέταξε να αναπτυχθούν «χιλιάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες» και αστυνομικοί στην Ουάσινγκτον, για να ανακτηθεί ο έλεγχος της κατάστασης, χαρακτηρίζοντας «εγχώρια τρομοκρατία» τα επεισόδια των τελευταίων ημερών.
Απείλησε μάλιστα να στείλει τον στρατό στις πόλεις και στις πολιτείες που θα αρνηθούν να υπακούσουν την εντολή του προς τους δημάρχους και τους κυβερνήτες να αναπτύξουν «συντριπτικές» δυνάμεις των υπηρεσιών επιβολής της τάξης για να ανακτηθεί η κρατική «κυριαρχία στους δρόμους».

Ανθρωποκτονία δείχνει η ιατροδικαστική έκθεση για τον Τζορτζ Φλόιντ

AP Photo/Marcio Jose Sanchez
Για ανθρωποκτονία κάνει λόγο ρητά η έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Χένεπιν μετά τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του Τζορτζ Φλόιντ, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέθανε από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό του από αστυνομικούς.
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης ακολούθησε την ανεξάρτητη νεκροψία-νεκροτομή που ζήτησε η οικογένεια του 46χρονου Αφροαμερικανού, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέθανε από «ασφυξία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ .ΤΩΡΑ.GR: Αγροτική κινητοποίηση στο Κιλελέρ, δεν άφησαν τους...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ .ΤΩΡΑ.GR: Αγροτική κινητοποίηση στο Κιλελέρ, δεν άφησαν τους... :   φωτ. αρχείου | EUROKINISSI  ΚΟΙΝΩΝΙΑ   31.03.24 13:32 efsyn.gr ...