Το Bloomberg σε άρθρο του για την κατάσταση του τουρισμού στην Ελλάδα υποστηρίζοντας πως το καθυστερημένο άνοιγμα θα βλάψει τη χώρα, αφού από τις 300.000 εργαζομένους να χάνουν τη δουλειά τους, καθώς οι πρώτες κρατήσεις είναι για τις 20 Ιουλίου.
Φυσικά ρόλο σε αυτό έπαιξε η κυβερνητική πολιτική η οποία παραμένει «θολή» όσον αφορά τις χώρες που θα επιτραπούν τουρίστες από την 1η Ιουλίου, το «αλαλούμ» με τα ξενοδοχεία τα οποία άνοιξαν και ξαναέκλεισαν για ένα τυπικό λάθος, καθώς και η υπερβολική εξουσία της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, πολλά μέλη της οποίας συνεχίζουν να κάνουν τρομολαγνικές και αντιτουριστικές δηλώσεις.
Ως συνέπεια αυτών των λαθών στο άνοιγμα του τουρισμού, οι τουρίστες φοβούνται πλέον περισσότερο τους κανόνες και τους περιορισμούς που θα αντιμετωπίσουν όταν φτάσουν στην Ελλάδα παρά τον κορωνοϊό, ο οποίος άλλωστε έχει περάσει πλέον σε ύφεση στις περισσότερες χώρες του κόσμου, κάτι που σημαίνει πως και η φονικότητά του έχει πέσει, αφού πλέον τα συστήματα υγείας δεν «υπερφορτώνονται».
Συγκεκριμένα αναφέρει:
Ο Βαγγέλης Γιακούμης ανησυχεί. Με το καλοκαίρι προ των πυλών, ο 28χρονος κανονικά θα προετοιμάζονταν για τη σεζόν ως μπαρμαν σε ένα ξενοδοχείο στη Γλυφάδα, στα παράλια της Αθήνας.
Φέτος, φυσικά, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μετά την ολοκλήρωση του lockdown τον περασμένο μήνα, η Ελλάδα μόλις τώρα αρχίζει να υποδέχεται τους ξένους επισκέπτες, με τις πτήσεις να επανεκκινούν στις 15 Ιουνίου και με διαφορετικούς κανόνες ανάλογα με το αεροδρόμιο προέλευσης.
«Οι κρατήσεις είναι υποτονικές, τα ξενοδοχεία περιμένουν να δουν τι θα συμβεί με τις διεθνείς πτήσεις», δήλωσε ο Γιακουμής. «Πόσες πτήσεις θα υπάρχουν, ο αριθμός των τουριστών θα είναι ουσιαστικός;»
Από την απάντηση σε αυτή την ερώτηση κρίνονται πολλά, για τον Γιακούμη, τους συναδέλφους του αλλά και την Ελλάδα συνολικά.
Ενώ η κυβέρνηση επέτρεψε στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας να επανεκκινήσουν την λειτουργία τους από την 1η Ιουνίου – και στα εποχιακά από τις 15 Ιουνίου – τα περισσότερα εξακολουθούν να περιμένουν για να διαπιστώσουν εάν αξίζει να ξανανοίξουν.
Στη Γλυφάδα, όλοι οι υπάλληλοι στο οικογενειακό ξενοδοχείο όπου εργάζεται ο Γιακούμης, περίπου 30 άτομα, παραμένουν σε κατάσταση αναμονής και πληρώνονται μέσω του κρατικού χρηματοδοτούμενου προγράμματος. Εάν οι προβλέψεις επαληθευτούν, πολλοί εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο δεν θα επιστρέψουν στις δουλειές τους.
Σχεδόν οι μισοί από τους 600.000 υπαλλήλους στον κλάδο εστίασης και τουρισμού στην Ελλάδα θα χάσουν τη δουλειά τους φέτος, σύμφωνα με τον Γιώργο Χότζογλου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού
«Δεν υπάρχουν κρατήσεις έως τις 20 Ιουλίου», δήλωσε ο Χότζογλου. Ακόμα κι αν κάποια ξενοδοχεία ανοίγουν για μερικούς μήνες μετά τις 20 Ιουλίου, πολλοί εποχιακοί εργαζόμενοι «θα πρέπει να ζήσουν τους επόμενους 12 μήνες με 2.800 ευρώ στο καλύτερο σενάριο ή 1.200 ευρώ στο χειρότερο».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αύξησης της ανεργίας αφού η οικονομία υπέστη έξι εβδομάδες πλήρους lockdown την άνοιξη. Η ανεργία είχε μειωθεί στο 16,1% το Φεβρουάριο από 27% στο αποκορύφωμα της δεκαετούς κρίσης χρέους της Ελλάδας.
Με δεδεμένες τις προσπάθειες για την επανεκκίνηση του τουρισμού – ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Ελλάδας και σχεδόν το 22% των θέσεων εργασίας – η ανεργία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 20% φέτος
.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου