Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Live η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται αυτή την ώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο στήριξης της οικονομίας στην Ολομέλεια της Βουλής. 
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του, αποδίδοντας τα εύσημα στους πολίτες για τη μεγάλη προσπάθεια έκαναν, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού: «Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη  μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη μάχη. Έθεσαν σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, τη ζωή του διπλανού τους, τη Δημόσια υγεία. Άλλοι περιόρισαν ατομικές τους ελευθερίες. Και βρέθηκαν να ζουν κλεισμένοι για δύο και πλέον μήνες όχι σε επαύλεις με κήπους, αλλά σε 40 και 50 τετραγωνικά. Συχνά με πολυμελείς οικογένειες. Κι ακόμα πιο συχνά, με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια  για το αύριο. Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές.»
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε το πρώτο «καρφί στον πρωθυπουργό:
«Ήταν από αυτούς που μέχρι χθες εσείς κύριε Μητσοτάκη, που τώρα τους αποκαλείτε ήρωες, τους θεωρούσατε περιττούς δημόσιους υπάλληλους, τους καταδικάζατε σε τριτοκοσμικές συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, και υπαγορεύατε την απόλυσή τους, ή τη μείωση του μισθού τους, γιατί θεωρούσατε ότι αμείβονταν παραπάνω από όσο πρόσφεραν.»

Το αυτονόητο

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αμφισβήτησε τα θετικά αποτελέσματα της υγειονομικής διαχείρισης της επιδημίας:
«Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχτώ, ίσα-ίσα, ότι η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο. Όπως και οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρώπης. Και λέω το αυτονόητο με τη θετική του έννοια, γιατί συχνά, στη χώρα μας τουλάχιστον, το αυτονόητο είναι αγαθό εν ανεπαρκεία. Αλλά το αυτονόητο δεν αρκούσε. Και δεν αρκεί. Ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από σοβαρές παραλείψεις, λάθη, και απόπειρες επικοινωνιακής εκμετάλλευσης μιας δραματικής κατάστασης.»

Τι κάνατε τον χρόνο;

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν αξιοποιεί το χρόνο που κερδήθηκε από τους πολίτες:
«Και όλος αυτός ο κόσμος, ο ανώνυμος και ταλαιπωρημένος από χρόνια λιτότητας και μνημονίων, δεν μας έδωσε και δεν σας έδωσε με τις προσπάθειές του, εξουσιοδότηση και λευκή επιταγή για πολιτικά παιχνίδια με τις δικές του πλάτες. Χρόνο μας έδωσαν. […] Χρόνο για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ. Χρόνο για να επενδύσουμε σε γιατρούς και σε νοσηλευτές. Σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Σε Τοπικές Μονάδες πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Σε επάρκεια διαγνωστικών τεστ. Χρόνο μας έδωσαν για να αντιμετωπίσουμε το πολύ πιθανό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεύτερο κύμα της πανδημίας.»
Και απεύθυνε το εξής ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη:
«Και το ερώτημα είναι: Τι τον κάνατε αυτόν το χρόνο, κύριε Μητσοτάκη ;Τον αξιοποιήσατε ; Όχι, απαντώ, με όλη τη σοβαρότητα και την ευθύνη των στιγμών και της θέσης μου. Και είστε υπόλογος γι’ αυτό.  Μόνιμες προσλήψεις δεν κάνατε – έχετε προσθέσει μόλις 300 συμβασιούχους γιατρούς στο σύστημα. Τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν ελάχιστα αυξηθεί.Και μην αρχίσετε πάλι να προσθέτετε απλώς τα κρεβάτια που έχουν αναπνευστήρα. Δεν είναι αυτό κρεβάτι ΜΕΘ.  Όλοι γνωρίζουν ότι η ΜΕΘ δεν είναι μόνο ο εξοπλισμός, αλλά κυρίως το προσωπικό, οι εντατικολόγοι αλλά και οι εξειδικευμένοι νοσηλευτές. Και εξ όσων γνωρίζω δεν έχετε προσλάβει κανέναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ .ΤΩΡΑ.GR: Αγροτική κινητοποίηση στο Κιλελέρ, δεν άφησαν τους...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ .ΤΩΡΑ.GR: Αγροτική κινητοποίηση στο Κιλελέρ, δεν άφησαν τους... :   φωτ. αρχείου | EUROKINISSI  ΚΟΙΝΩΝΙΑ   31.03.24 13:32 efsyn.gr ...