Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Από την αρχή το pronews.gr είχε αναφέρει πως πολύ δύσκολα θα βγάλουν οι ΗΠΑ την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 όταν όλοι έλεγαν ή ήθελαν να φαντάζονται το αντίθετο (έχουμε εκτενή αρθρογραφία για το ζήτημα αυτό, εδώ, και εδώ).
Προφανώς οι Αμερικανοί κάνουν συνολικά πίσω στις απειλές τους για αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγρμμα.
Έτσι ενώ το αμερικανικό «τελεσίγραφο» για την Τουρκία έχει λήξει θεωρητικά στις 31 Μαρτίου, η Τουρκία ακόμα είναι μέσα στο πρόγραμμα και η παραγωγή συνεχίζεται κανονικά.
Είχαμε αναφέρει γιατί πολύ δύσκολα θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να αποβάλλουν οριστικά την Τουρκία από το πρόγραμμα (όπως θα δείτε σε παλιότερα άρθρα μας εδώ, εδώ, και εδώ)
Το υπαγόμενο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, Γραφείο Λογοδοσίας (GAO ή αλλιώς Government Accountability Office) σε αναφορά που ετοίμασε για την προμήθεια των F-35, αναφέρει πως δεν καλύφθηκαν τα στάνταρ παραγωγής.
Στην αναφορά καταγράφεται πώς η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τα ρίσκα!
Στην αναφορά καταγράφεται ότι το 2019 έγινε ένα μεγάλος αριθμός από τα τεστ που ήταν σχεδιασμένα να γίνουν αλλά υπήρξε μία καθυστέρηση 9 μηνών.
Στην αναφορά καταγράφονται τα εξής : Ενώ το πρόγραμμα F-35 αυξάνει το ρυθμό παραγωγής και διαπραγματεύεται το χαμηλό κόστος για τα αεροσκάφη, οι διαδικασίες παραγωγής του, δεν πληρούν τα βασικά πρότυπα πρακτικών παραγωγής που ορίζει ο GAO.
Συγκεκριμένα, μόνο 3.000 από τις 10.000 άτρακτους που παρέχονται από τον ανάδοχο κατά τη διαδικασία παραγωγής, τηρούν τα πρότυπα σχεδιασμού που έχουν καθοριστεί για την ποιότητα του προϊόντος.
Ταυτόχρονα, περισσότερα από 500 αεροσκάφη προσγειωμένα στον αεροδιάδρομο, δεν έχουν ακόμη επιτύχει, τους στόχους αξιοπιστίας και βιωσιμότητας του προγράμματος. Ακόμη και αν ο ανάδοχος, αλλάξει τις διαδικασίες παραγωγής για να λύσει αυτά τα προβλήματα και να αυξήσει την αποδοτικότητα, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.
Εάν το γραφείο του προγράμματος δεν αξιολογήσει τους κινδύνους για αυτές τις κύριες πρακτικές παραγωγής, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και οι διεθνείς συνεργάτες ενδέχεται να μην είναι σε θέση να λάβουν αεροσκάφη της ποιότητας που καθορίζεται στην πώληση.
Εν ολίγοις η έκθεση αναφέρει ότι οι Τούρκοι είναι κάτι σαν... απαραίτητοι.
Υπάρχει μια προδιάθεση από τους Αμερικανούς να βρουν λύση με το τουρκικό F-35 και ταυτόχρονα να μην φαίνεται πως «έχασαν» στην υπόθεση των S-400
Μια αποθήκευση ας πούμε του ρωσικού συστήματος θα ήταν μια αποδεκτή λύση για τους Αμερικανούς.
Πριν από έναν χρόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πει ότι θα αναστείλουν το πρόγραμμα παραγωγής ανταλλακτικών F-35 από την Τουρκία, εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών S-400, αλλά δημοσίευμα προ εβδομάδος του Reuters υποστηρίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παράγει κανονικά απαρτία από μαχητικά αεροσκάφη και τελικά η αμερικανική έκθεση το επιβεβαιώνει.
Και γιατί όχι; Οι ΗΠΑ δεν υλοποίησαν την απειλή τους να κόψουν την τουρκική γραμμή παραγωγής ανταλλακτικών από την αλυσίδα εφοδιασμού των F-35.
Την στιγμή που Μόσχα και Άγκυρα φέρονται να συζητούν τη σύνθεση και το χρονικό πλαίσιο για την παράδοση μιας πρόσθετης παρτίδας ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, η Τουρκία συνεχίζει να παράγει απάρτια των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
«Το ζήτημα μιας πρόσθετης παρτίδας S-400 για την Τουρκία παραμένει στην ημερήσια διάταξη. Συντονίζουμε τη σύνθεση, το χρονοδιάγραμμα παράδοσης με άλλους όρους. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σήμερα και ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Shugayev στο περιοδικό National Defense.
«Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι S-400 είναι μη συμβατοί με το αμυντικό δίκτυο του ΝΑΤΟ παρόλο που προηγουμένως οι ίδιοι αξιωματούχοι δεν είχαν αντιταχθεί στην Ελλάδα η οποία είχε αγοράσει τους S-300», τονίζουν ρωσικά ΜΜΕ.
«Η Τουρκία εξακολουθεί να παράγει και να παραδίδει ανταλλακτικά για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, παρά την αναστολή της συμμετοχής της από το πρόγραμμα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, λόγω της αγοράς ρωσικού αμυντικού συστήματος αεροσκαφών S-400», δήλωσε ο διευθυντής της αμυντικής βιομηχανίας Ismail Demir σύμφωνα με το Reuters.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι πρώτες ρωσικές μονάδες S-400 έφτασαν στην Τουρκία, ότι αναστέλλει την δράση της τουρκικής βιομηχανίας από το πρόγραμμα F-35 και αναμένεται να «καταργήσει» τη συμμετοχή της Τουρκίας έως τον Μάρτιο του 2020.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επίσης ότι η αγορά ρωσικών πυραύλων σήμαινε ότι στην Τουρκία θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ με στόχο την αποθάρρυνση αγορών άμυνας από τη Μόσχα.
«Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα θα κόστιζε έως και 600 εκατομμύρια δολάρια», είπε Τούρκος αξιωματούχος.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ανάπτυξη των S-400 έχει ανασταλεί από τον Απρίλιο λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, αλλά τελικά θα προχωρήσει. Ο Ντεμίρ είπε ότι ένα νέο χρονοδιάγραμμα για την ενεργοποίηση των S-400 θα καταρτιστεί μόλις η αμυντική βιομηχανία επανέλθει πλήρως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
«Οι εταιρείες μας συνεχίζουν την παραγωγή και την παράδοση», δήλωσε ο Ντεμίρ σε μια διαδικτυακή συνέντευξη, προσθέτοντας ότι η Τουρκία παρέμεινε «πιστός συνεργάτης» του προγράμματος F-35.
Υπενθυμίζουμε όμως ότι τυχόν «μεταφορά ή διαρροή» της τεχνολογίας των πυραύλων S-400 στις ΗΠΑ, αποτελεί σοβαρότατη απειλή για τη Ρωσία αλλά και για τις χώρες που διαθέτουν αυτά τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας όπως η Κίνα και η Ινδία.
Αυτό το τρομερό σενάριο περί πιθανότατης μυστικής συμφωνίας Τραμπ-Ερντογάν, το αναφέρουν πολλοί Ρώσοι ειδικοί, αναφέροντας ένα έντονο και σκοτεινό» παρασκήνιο στην υπόθεση, ενώ υπάρχουν ήδη αντιδράσεις Ρώσων αξιωματούχων προς στους Τούρκους.
Ξένοι ειδικοί, με τη σειρά τους σημειώνουν ότι η μεταφορά τεχνολογίας από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 Triumph είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητη για τη Ρωσία, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή οι βασικοί εταίροι της Μόσχας θα αναγκαστούν να αρνηθούν την αγορά τέτοιων συστημάτων αεράμυνας/πυραυλικής άμυνας.
Για τους Αμερικανούς η Τουρκία έχει μεγάλη γεωπολιτική αξία άσχετα με το πόσο μπορεί να απεχθάνονται τον Ρ.Τ.Ερντογάν. Ο Ερντογάν έχει ημερομηνία βιολογικής λήξης, μια οριστική απομάκρυνση της Τουρκίας όμως θα διαρκέσει ακόμα και αιώνες.
Στην Αθήνα καλό θα είναι να μην έχουν αυταπάτες και να μην στηρίζονται στις αποφάσεις άλλων χωρών οι οποίες αλλάζουν άλλωστε με μεγάλη ταχύτητα ή και δεν μπορούν να εφαρμοστούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου