Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Παγκόσμιος πόλεμος κατά της πανδημίας, δραματικές ώρες σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Παγκόσμιος πόλεμος κατά της πανδημίας, δραματικές ώρες σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Παγκόσμιος πόλεμος κατά της πανδημίας, δραματικές ώρες σε Ευρώπη και ΗΠΑ


«Καλπάζει» σε παγκόσμιο επίπεδο ο κορονοϊός, αφήνοντας πίσω του δεκάδες χιλιάδες θύματα. Τραγικές στιγμές για Ευρώπη και ΗΠΑ.
•Ξεπέρασαν τις 860.000 τα κρούσματα παγκοσμίως με τους θανάτους να είναι περισσότεροι από 42.000
•Ρεκόρ ημερήσιων θανάτων σε Γαλλία, Ισπανία, Ρωσία και Βρετανία 
•Πολλές χώρες μετατρέπουν πλοία, στάδια και πάρκα σε νοσοκομεία
•Δοκιμάζονται συστήματα υγείας και πολιτικές ηγεσίες σε πολλά σημεία του πλανήτη
•Δείτε την εξέλιξη της πανδημίας

10.000 αιτήσεις μέχρι στιγμής για τα 800 ευρώ

Τις πρώτες πληροφορίες για την πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr, για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών να αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 10.000 αιτήσεις.
Στην υπεύθυνη δήλωση, που καλούνται να υποβάλουν οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων, των οποίων είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), λόγω του κορονοϊού, συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ).
Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης.
Η ανωτέρω ηλεκτρονική πλατφόρμα τηρείται για το σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

10.000 Γερμανοί εγκλωβισμένοι στη Νέα Ζηλανδία

Χιλιάδες τουρίστες δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, καθώς η τοπική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει πτήσεις επαναπατρισμού λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών «το υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας ενημέρωσε όλες τις πρεσβείες πως η προσωρινή απαγόρευση θα επεκταθεί και μετά τις 31 Μαρτίου, χωρίς να αναφέρει καταληκτική ημερομηνία».
Το Βερολίνο προσθέτει ότι η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι αναζητά το κατάλληλο πλαίσιο για να ξεκινήσουν εκ νέου οι πτήσεις επαναπατρισμού.

Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ έχει... τύψεις

Ρωσική βοήθεια στις ΗΠΑ αεροπορικώς

Ένα ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο απογειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί από αεροδρόμιο έξω από τη Μόσχα και κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ μεταφέροντας ιατρικό εξοπλισμό και μάσκες ως βοήθεια προς την Ουάσινγκτον στη μάχη της εναντίον του κορονοϊού, μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση.
Έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος προσέφερε βοήθεια από τη χώρα του.
Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που ασκούν κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο τονίζοντας ότι θα έπρεπε να πάρει αποστάσεις από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τη βοήθεια αυτή ως εργαλείο γεωπολιτικής και προπαγάνδας για την προώθηση της επιρροής της, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.
«Ο Τραμπ δέχθηκε με ευγνωμοσύνη αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ ίδιος ο Τραμπ φέρεται να έχει μιλήσει με ενθουσιασμό για τη ρωσική βοήθεια μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πούτιν.

Ξεπέρασαν τις 30.000 οι νεκροί στην Ευρώπη

Περισσότεροι από 30.000 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν χάσει τις ζωές τους από την πανδημία, με τα δύο τρίτα των νεκρών να καταγράφονται σε Ιταλία και Ισπανία, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
AP Photo/Antonio Calanni

«Αποδεικνύεται ότι οι κοινωνίες μας δεν είναι αυθεντικές»

«Αν ένας ιός μπορεί να αφανίσει όλη την οικονομία μέσα σε λίγες εβδομάδες και να κατεβάσει ρολά σε κοινωνίες, τότε αυτό αποδεικνύει ότι οι κοινωνίες μας δεν είναι ανθεκτικές» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Γκρέτα Τούνμπεργκ σχολιάζοντας τις εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία.
Η 16χρονη ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ
AP Photo/Paul White
Η νεαρή ακτιβίστρια επέμεινε ότι θα πρέπει ο πλανήτης να είναι σε επιφυλακή απέναντι σε εκείνους που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την τωρινή κρίση για να καθυστερήσουν την ανάληψη δράσης για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Μιλώντας στο New Scientist συμπλήρωσε «από τη στιγμή που βρεθούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορούμε γρήγορα να δράσουμε και να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας».
Υπενθυμίζεται ότι η Τούνμπεργκ είναι σε εκούσια απομόνωση, καθώς πιστεύει ότι τόσο εκείνη όσο και ο πατέρας της είναι κρούσματα του κορονοϊού. 

82 οι νεκροί στη Ρουμανία

Σε 82 ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού στη Ρουμανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας (GCS) της χώρας. Τα τελευταία δύο θύματα του ιού είναι δύο 70χρονοι άνδρες. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι δύο άνδρες έπασχαν από χρόνιες παθήσεις.

Βούλγαρος βουλευτής θετικός στον κορονοϊό, έκλεισε το κοινοβούλιο

Προσωρινό λουκέτο στο κοινοβούλιο της χώρας, ανακοίνωσε η πρόεδρός του Τσβέτα Καραγιάντσεβα, καθώς βουλευτής βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.
Η κ. Καραγιάντσεβα, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι ο βουλευτής του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Χασάμ Αντέμοφ βρέθηκε θετικός στον Covid-19.
Γι' αυτόν τον λόγο,αναστέλλονται οι εργασίες του κοινοβουλίου και το σύνολο των βουλευτών και του προσωπικού της Βουλής, θα υποβληθεί σε εξετάσεις. Η επανάληψη των εργασιών της Βουλής θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με την ομάδα συντονισμού για την καταπολέμηση του ιού στη Βουλγαρία.

Ετοιμάζονται 25.000 τεστ στη Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση θα μπορεί να εξετάζει 25.000 ανθρώπους την ημέρα σύντομα, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ρόμπερτ Τζέρινγκ τη στιγμή που η κυβέρνηση δέχεται κριτική για την έλλειψη τεστ σε σχέση με άλλες χώρες.

«Θρίλερ» με αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ με 5.000 άτομα προσωπικό

Μία περίεργη ιστορία βρίσκεται σε εξέλιξη με το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt στο επίκεντρο.
Ο πλοίαρχος έχει κάνει δραματική έκκληση για απομάκρυνση αρκετά από τα 5.000 μέλη πληρώματος, καθώς είναι αντιμέτωπος με αυξημένη εξάπλωση κρουσμάτων κορονοϊού.
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν κρίνει ακόμη αναγκαίο να ξεκινήσουν διαδικασίας εκκένωσης του πληρώματος.
Στην τετρασέλιδη επιστολή του προς το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού των ΗΠΑ, ο πλοίαρχος Μπρετ Κροζίερ, ο διοικητής του USS Theodore Roosevelt, αναγνωρίζει πως το αίτημα να «αποχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος ενός αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου εν μέσω αποστολής και να τεθεί σε απομόνωση για δύο εβδομάδες μπορεί να μοιάζει με ασυνήθιστο μέτρο», αλλά «είναι αναγκαίος κίνδυνος».
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη. «Θα στείλουμε υλικό και βοήθεια στο αεροπλανοφόρο στο Γκουάμ», διαβεβαίωσε. «Θα στείλουμε ενισχύσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και μπορώ με ικανοποίηση να σας ενημερώσω ότι κανένας [σ.σ. ναύτης ή αξιωματικός ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος του Θίοντορ Ρούζβελτ] δεν είναι σοβαρά άρρωστος».
Στην επιστολή, την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα San Francisco Chronicle, ο πλοίαρχος Κροζίερ εξηγεί ότι μετά τον εντοπισμό των τριών πρώτων κρουσμάτων, την περασμένη εβδομάδα, και τον ελλιμενισμό του αεροπλανοφόρου στο Γκουάμ, ο κορονοϊός συνέχισε να εξαπλώνεται και πλέον είναι θετικοί περίπου εκατό ναύτες.
 

Δύο πλοία που δεν έχουν πού να πάνε

Δύο κρουαζιερόπλοια συνεχίζουν να κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ από τη Λατινική Αμερική, χωρίς να έχουν, ακόμη, βρει λιμάνι για να σταματήσουν.
Τα MS Zaandam και MS Rotterdam, αφότου πέρασαν τη διώρυγα του Παναμά κατευθύνονται προς το Φορτ Λότερντεϊλ στη Φλόριντα, όμως ο κυβερνήτης Ρον Ντε Σάντις έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για πλοία με άρρωστους ασθενείς να ελλιμενιστούν στην πολιτεία του.
«Το πρόβλημα είναι ότι κάτι τέτοιο θα στερήσει τους κατοίκους της Νότιας Φλόριντα από συγκεκριμένους πόρους. Ναι έχουμε διαθέσιμα κρεβάτια, αλλά δεν θέλω να βρεθώ σε μία κατάσταση όπου αυτές οι κλίνες δεν θα πάνε στους κατοίκους της πολιτείας» δήλωσε.
Από τη στιγμή που παρουσιάστηκαν τα πρώτα κρούσματα στο MS Zaandam απαγορεύθηκε να πλησιάσει σε κάποιο λιμάνι της Λατινικής Αμερικής. Στο πλοίο έχουν σημειωθεί ήδη δύο θάνατοι. 
Το προσωπικό του πλοίου έστειλε σήμα στο MS Rotterdam για προμήθειες και τώρα και τα δύο πλοία δεν βρίσκουν λιμάνι.
 

Στα όρια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης η Ιαπωνία

Ένα βήμα πριν την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης παραμένει η Ιαπωνία, καθώς ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας παραμένει αυξητικός.
Σημειώνεται ότι η χώρα έχει υποστεί ήδη σημαντική οικονομική ζημιά, ενώ αναγκάστηκε να αναβάλει για το 2021 τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
 

36 νέα κρούσματα στην Κίνα

Οι κινεζικές αρχές υγείας ανακοίνωσαν 36 νέα κρούσματα και 130 ασυμπτωματικές περιπτώσεις σήμερα, Τετάρτη.
Ο συνολικός αριθμός των ασυμπτωματικών περιστατικών είναι στα 1.367, με τη χώρα να θεωρεί τα συγκεκριμένα κρούσματα χαμηλού ρίσκου.

Εξαντλείται ο ιατρικός εξοπλισμός στις ΗΠΑ

Καμπανάκι για το σύστημα υγείας της χώρας και την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, το στρατηγικό απόθεμα για προστατευτικό εξοπλισμό για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης έχει σχεδόν εξαντληθεί.
Στα είδη που έχουν σχεδόν εξαντληθεί συμπεριλαμβάνονται οι μάσκες, οι αναπνευστήρες, τα γάντια, οι προστατευτικές στολές και οι προσωπίδες, εξήγησαν οι αξιωματούχοι. Μια μικρή ποσότητα έχει αφεθεί κατά μέρος για το ομοσπονδιακό προσωπικό, ανέφερε ο ένας από τους δύο αξιωματούχους, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν εξαιτίας της φύσης του θέματος.
Το εθνικό στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ έχει θεωρητικά σκοπό την επάρκεια υλικού σε καταστάσεις εκτάκτων καταστάσεων τόσο σοβαρών που προκαλούν ελλείψεις.
Αλλά πολιτείες σε όλη τη χώρα ζητούν τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες ποσότητες υλικού για να βοηθήσουν τα νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν στη ραγδαία αύξηση των ασθενών με COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός.
Πέρα από τον προστατευτικό εξοπλισμό, έχουν διανεμηθεί 8.000 συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, σύμφωνα με τη FEMA. Ο Τραμπ διαβεβαίωσε χθες ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επιπλέον 10.000 αναπνευστές «έτοιμους», χωρίς να διευκρινίσει αν αναφερόταν στο στρατηγικό απόθεμα.
Καθώς τα αποθέματα λιγοστεύουν στελέχη της FEMA προσπαθούν να βρουν οποιοδήποτε υλικό ή εξοπλισμό μπορεί να αγοραστεί στο εξωτερικό, ειδικά από προμηθευτές στην Κίνα και στη Μαλαισία, ανέφεραν αξιωματούχοι.
 

«Σφαγή» για τις εφημερίδες της Αυστραλίας

Ένας από τους κλάδους που έχει χτυπηθεί πολύ βαριά από την κρίση είναι ο Τύπος, ενώ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αυστραλίας.
Στη χώρα περίπου 60 εφημερίδες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι αναστέλλουν την έντυπη έκδοσή τους.
Εκτός από την τεράστια πτώση στις πωλήσεις, σημαντικός παράγοντας γιγάντωσης της κρίσης είναι η μηδενική διαφήμιση.
 

Στο Τουρκμενιστάν απαγόρευσαν τον... κορονοϊό

Η αυταρχική κυβέρνηση του κρατιδίου εξέδωσε οδηγίες προς τα ΜΜΕ της χώρας, απαγορεύοντάς τους να χρησιμοποιούν τη λεξη «κορονοϊός».
Παράλληλα, οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν ότι οι κρατικές υπηρεσίες απέσυραν από σχολεία, νοσοκομεία και χώρους εργασίας το ενημερωτικό υλικό για θέματα υγείας, ενώ όσοι φορούν μάσκες ή μιλούν για τον κορονοϊό κινδυνεύουν με σύλληψη.
Εντελώς τυχαία η χώρα που συνορεύει με το Ιράν δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ούτε ένα κρούσμα, ενώ στην άλλη πλευρά των συνόρων της η κατάσταση είναι εκτός ελέγχο.

Το χειρότερο τρίμηνο για τον Dow Jones από το 1987

Στο «κόκκινο» επέστρεψαν οι τρεις βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, στο χειρότερο τρίμηνο από το 1987 για τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones και από το 2008 για τον S&P 500, καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού συνεχίζει να στοιχειώνει τους επενδυτές.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε σήμερα με πτώση 410,32 μονάδων, (-1,84%), στις 21.917,16 μονάδες, μια πτώση 13,7% μέσα στον μήνα και 23% από την αρχή του έτους.
Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, που θεωρείται πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.584,59 μονάδες, μειωμένος κατά 42,06 μονάδες (-1,6%). Τον μήνα Μάρτιο κατέγραψε συνολικά απώλειες 12,5% και 20% από την αρχή της χρονιάς.
Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας μειώθηκε κατά 74,05 μονάδες (-0,95%) και έκλεισε στις 7.700,1 μονάδες. Οι απώλειες του τον Μάρτιο ήταν 10% και 14% το τρίμηνο.

Όλες οι πληροφορίες για το επίδομα των 800 ευρώ

Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβαση. Με ποια σειρά θα υποβάλουν τις αιτήσεις μέχρι τις 10 Απριλίου.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε ΕΔΩ

Άλλοι 149 νεκροί στη Γερμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 5.453 στα 67.366, ενώ ο ολοένα πιο βαρύς απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας αυξήθηκε κατά 149 για να φθάσει τους 732, καταγράφουν στοιχεία του Robert Koch-Institut που αναρτήθηκαν σε ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει.
Τα περισσότερα κρούσματα (16.497) καταγράφονται στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, που ειδικεύεται στην έρευνα για τις μολυσματικές ασθένειες.
 

Όλο το ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ .ΤΩΡΑ.GR: Αγροτική κινητοποίηση στο Κιλελέρ, δεν άφησαν τους...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ .ΤΩΡΑ.GR: Αγροτική κινητοποίηση στο Κιλελέρ, δεν άφησαν τους... :   φωτ. αρχείου | EUROKINISSI  ΚΟΙΝΩΝΙΑ   31.03.24 13:32 efsyn.gr ...