Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Άτακτη υπαναχώρηση για τα ανοιχτά «κλειστά» κέντρα Μαλακάσας και Σερρών

Άτακτη υπαναχώρηση για τα ανοιχτά «κλειστά» κέντρα Μαλακάσας και Σερρών

Μαλακάσα, κέντρο υποδοχής προσφύγων
EUROKINISSI

Άτακτη υπαναχώρηση για τα ανοιχτά «κλειστά» κέντρα Μαλακάσας και Σερρών


Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιβεβαίωσε με καθυστερημένη ανακοίνωσή του ότι θα προχωρήσει η καταγραφή των αιτημάτων ασύλου στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα τον Μάρτιο, όταν ίσχυε η πρωτοφανής αναστολή της κατάθεσης νέων αιτημάτων με τη διαβόητη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Όπως έγραψε η «Εφ.Συν.» (Το Κλειδί... άνοιξε μετά τις αντιδράσεις), από χθες κλιμάκιο του ΔΟΜ και της Ύπατης Αρμοστείας ενημερώνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που κρατούνταν μέχρι εκείνη τη στιγμή στα νέα κέντρα της Μαλακάσας και της Σιντικής Σερρών. Η παρουσία των διεθνών οργανισμών μέσα στις δομές επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται πια για κλειστά κέντρα κράτησης. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η κυβέρνηση, παρ' όλες τις εξαγγελίες της, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τα νέα κλειστά κέντρα που παραβιάζουν το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως άλλωστε έχει επισημάνει επανειλημμένα η επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.
Η κυβέρνηση τρέπεται ουσιαστικά σε άτακτη υποχώρηση μετά τη θύελλα διεθνών αντιδράσεων που υπήρξαν για την αναστολή της Σύμβασης της Γενεύης τον Μάρτιο. Την ίδια ώρα, προσπαθεί να συγκαλύψει την υπαναχώρησή της είτε καθυστερώντας να επιβεβαιώσει τη συμφωνία που έκανε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γνωστή ήδη από την περασμένη εβδομάδα, είτε με λεκτικές ακροβασίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που καταλήγει να αυτοδιαψεύδεται στην ίδια ανακοίνωση.
Στόχος είναι, βέβαια, να πείσει, στην πραγματικότητα να παραπλανήσει, το ακροδεξιό ξενοφοβικό κοινό στο οποίο απευθύνεται ότι τίποτα δεν άλλαξε στα νέα κέντρα στη Μαλακάσα και τις Σέρρες, τα οποία παραμένουν, υποτίθεται, κλειστά, αν και κάτι τέτοιο διαψεύδεται από την πραγματικότητα και από το ίδιο το υπουργείο.
Η «Εφ.Συν.» έχει επισημάνει τη διπλή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο υπουργός Νότης Μηταράκης στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών της Ευρωβουλής την περασμένη Πέμπτη («Ξέχασε» τα κλειστά κέντρα στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μηταράκης), όπου απέφυγε να χαρακτηρίσει «κλειστά κέντρα» τις δομές στη Μαλακάσα και στις Σέρρες. Στην ίδια συνεδρίαση, παρόντος επίσης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε: «Χαιρετίζω θερμά την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης που τώρα μου είπε ότι οι νέες αφίξεις κατά τη διάρκεια του Μαρτίου θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο. Είναι κάτι πολύ πολύ σημαντικό. Σε τέτοιες εποχές, είναι σημαντικό να υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας και τα θεμελιώδη δικαιώματα».
Το θέμα ανέδειξε και το The Press Project, που επισήμαινε την απουσία επιβεβαίωσης της συμφωνίας εκ μέρους της κυβέρνησης για μέρες. Σήμερα, Τρίτη, η επιβεβαίωση ήρθε, αλλά με τη μορφή... διάψευσης. Πρόκειται στην πραγματικότητα για αυτοδιάψευση.
«Κλειστές παραμένουν οι δομές Μαλακάσας και Σιντικής Σερρών – Επιστροφές όσων εισήλθαν στη χώρα τον Μάρτιο και δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας», σημειώνει το υπουργείο στον τίτλο της ανακοίνωσης. Στην πρώτη όμως παράγραφο, μιλά για «δύο νέες δομές φιλοξενίας», ενώ γίνεται φανερό πως ο όρος «κλειστές» αναφέρεται όχι στο νομικό καθεστώς που διέπει την καταστατική λειτουργία των δομών, αλλά στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού, τα οποία όμως δεν έχουν ποτέ εξαγγελθεί γι' αυτές τις δομές.
«Μετά το πέρας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναστολή της διαδικασίας ασύλου, θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των υποθέσεων ατομικά, όπως επιβάλλεται από τη νομοθεσία και θα προχωρήσουν άμεσα διαδικασίες απέλασης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Σημειώνεται ότι και οι δύο δομές θα παραμείνουν κλειστές, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας», αναφέρει το υπουργείο.
Ωστόσο, σε καμία από τις δύο δομές δεν έχει επιβληθεί υγειονομικός αποκλεισμός, μέτρο που, σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο σχέδιο «Αγνοδίκη» (Λίγη, άτολμη και καθυστερημένη «Αγνοδίκη») για την προστασία των δομών φιλοξενίας από τον κορονοϊό, επιβάλλεται σε δομή μόνο εφόσον έχει εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα. Τέτοιο κρούσμα δεν έχει εντοπιστεί ούτε στις Σέρρες ούτε στη Μαλακάσα, όπου άλλωστε χθες και σήμερα λειτουργούσαν τα κλιμάκια του ΔΟΜ και της Υπατης Αρμοστείας για να καταγράψουν τη βούληση των ανθρώπων να υποβάλουν αίτημα ασύλου. 
Άλλωστε, την Κυριακή, όταν επιβλήθηκε υγειονομικός αποκλεισμός στην προϋπάρχουσα δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας λόγω κρούσματος κορονοϊού, το υπουργείο (Πολύ λίγα και πολύ αργά τα μέτρα και στη Μαλακάσα) σημείωνε με έμφαση ότι πρόκειται για «χώρο ο οποίος είναι πλήρως απομονωμένος και διαχωρισμένος από τη "νέα κλειστή δομή" η οποία λειτούργησε στις 15 Μαρτίου». Τρεις μέρες μετά το υπουργείο αποκαλύπτει ότι δεν λειτούργησε «νέα κλειστή δομή» στις 15 Μαρτίου, αλλά δομή φιλοξενίας.
Την ίδια διπλή γλώσσα χρησιμοποιεί άλλωστε η κυβέρνηση για τα υποτιθέμενα νέα κλειστά κέντρα που θέλει να φτιάξει στα νησιά. Η επίτροπος Γιόχανσον αναφέρθηκε σε συμφωνία με την κυβέρνηση να φτιάξει νέες δομές στα νησιά, μιλώντας για νέα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, και όχι βέβαια κλειστά κέντρα, όπως τα αναφέρει στο εσωτερικό ο κύριος Μηταράκης, ξεχνώντας βέβαια τη σχετική ορολογία ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών.
Είναι φανερό ότι τα υπερφιλόδοξα σχέδια της κυβέρνησης για εκτεταμένη κράτηση, άμεσες απελάσεις και προσχηματικές διαδικασίες ασύλου σκοντάφτουν το ένα μετά το άλλο στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Ο μόνος τρόπος να ικανοποιήσει το ακροδεξιό της ακροατήριο είναι φαίνεται μέσα από τη βίαιη αποτροπή στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, όπου ήδη καταγράφονται δύο νεκροί και μία αγνοούμενη (Δύο νεκροί, μία αγνοούμενη και δεκάδες τραυματίες στον Εβρο), όπως και οι βίαιες επιχειρήσεις επαναπροώθησης (Επαναπροωθούν πρόσφυγες στα νησιά με ειδικές θαλάσσιες σκηνές). Αυτές προσπάθησε σχεδόν να επισημοποιήσει η κυβέρνηση με τη διαβόητη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, συναντώντας τη διεθνή κατακραυγή. Δεν μπορεί βέβαια να κρύψει τα απάνθρωπα αποτελέσματα της βίας που συνοδεύει αυτές τις άτυπες, παράνομες πολιτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ .ΤΩΡΑ.GR: Αγροτική κινητοποίηση στο Κιλελέρ, δεν άφησαν τους...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ .ΤΩΡΑ.GR: Αγροτική κινητοποίηση στο Κιλελέρ, δεν άφησαν τους... :   φωτ. αρχείου | EUROKINISSI  ΚΟΙΝΩΝΙΑ   31.03.24 13:32 efsyn.gr ...