Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Covid-19: Αναζητείται σωτηρία στην Ευρώπη, βαρύ το ανθρώπινο κόστος

Covid-19: Αναζητείται σωτηρία στην Ευρώπη, βαρύ το ανθρώπινο κόστος

Ιταλία, μονάδα εντατικής σε νοσοκομείο του Βαρέζε

Covid-19: Αναζητείται σωτηρία στην Ευρώπη, βαρύ το ανθρώπινο κόστος


Μια ακόμη κρίσιμη ημέρα για τον πλανήτη, καθώς η πανδημία του Covid-19 εξελίσσεται χωρίς να διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. • Στην Ε.Ε. αναζητείται τρόπος να βρεθεί συναίνεση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός • Όλες οι εξελίξεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Στον κόσμο

• Σχεδόν 1,5 εκατ. είναι το σύνολο των καταγεγραμμένων ασθενών με Covid-19 σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον χάρτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 88.500
• Νέο ρεκόρ θανάτων στις ΗΠΑ, που καταγράφουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σχεδόν 2.000 νεκρούς
• Σε εξέλιξη είναι μια σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και του ΠΟΥ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να κατηγορεί τον διεθνή οργανισμό ότι λειτουργεί «με προκατάληψη υπέρ της Κίνας».
• Στο Eurogroup που θα διεξαχθεί το απόγευμα θα γίνει μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο για τους τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ενότητα της Ε.Ε. • Αναγκαία

Στην Ελλάδα

• Χθες Τετάρτη ανακοινώθηκαν 52 νέα κρούσματα του κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.884, ενώ κατάληξαν ακόμη δύο ασθενείς, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας να φτάνει στη χώρα μας τους 83
• Νέοι περιορισμοί λόγω Πάσχα με αστυνομικά μπλόκα σε διόδια και εθνικές οδούς ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο στην Ισπανία

Το ισπανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 683 θάνατοι από κορονοϊό, αριθμός που είναι αρκετά μικρότερος από τους 757 νεκρούς της Τετάρτης. Ωστόσο, το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στην Ισπανία έχει φτάσει τους 15.238.
AP Photo/Manu Fernandez
Αντίστοιχα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας έχουν ανέλθει σε 152.446 και 52.165 ασθενείς έχουν αναρρώσει.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, παρά τις πρώτες θετικές ενδείξεις, για να τεθεί υπό έλεγχο η Covid-19 θα παραμείνουν τα περιοριστικά μέτρα.
 

Τα 15 εκατ. Αμερικανοί έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας

Ο αριθμός των Αμερικανών που ζήτησαν επίδομα ανεργίας τις τρεις τελευταίες εβδομάδες εκτιμάται ότι ανήλθε στο συγκλονιστικό επίπεδο των 15 εκατ. καθώς τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας παρέλυσαν τη χώρα.
Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την άποψη ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε βαθιά ύφεση ενώ έκθεση που πρόκειται να δημοσιοποιήσει σήμερα το υπουργείου Εργασίας για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας θα ενισχύσει τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για απώλεια έως 20 εκατ. θέσεων εργασίας τον Απρίλιο. 
Άνεργοι σε γραφείο εύρεσης εργασίας στις ΗΠΑ
AP Photo/Alan Diaz
«Αυτά τα απαισιόδοξα νούμερα υποδηλώνουν ότι θα έχουμε άλλη μια έκθεση που θα σπάει τα ρεκόρ για τις θέσεις εργασίας τον Απρίλιο», δήλωσε η Μπεθ Αν Μποβίνο, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ στην S&P Global Ratings στη Νέα Υόρκη. «Η Αμερική είναι τώρα σε ύφεση και καθώς φαίνεται να βαθαίνει, το ερώτημα είναι πόσο θα χρειαστεί για να ανακάμψουν οι ΗΠΑ».

Ενημέρωση από Σταϊκούρα εν όψει Eurogroup ζήτησε η αντιπολίτευση

Εμβόλιμη συζήτηση στη Βουλή σήμερα, προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, να ενημερώσει για τα θέματα της οικονομίας και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων στο Eurogroup, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, στην Ολομέλεια.
EUROKINISSI (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Με τη ανάγκη να ενημερωθεί η Βουλή συμφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σημείωσε ότι είναι αυτονόητο πως η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τη Βουλή και για το ευρωομόλογο και για τη στάση που πρέπει να κρατήσει στην Ευρώπη.

Παράταση μέτρων θα εξαγγείλει ο Εμανουέλ Μακρόν

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας στη χώρα θα παραταθούν πέραν της 15ης Απριλίου.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, την ερχόμενη Δευτέρα, και αφού έχει συμβουλευθεί φορείς της υγείας και της οικονομίας, στη Γαλλία και το εξωτερικό, «θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις, αναφέρει η ανακοίνωση του Ελιζέ.

Έως και Μ. Τρίτη η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, λόγω Πάσχα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν θα παρέχεται από τη Μεγάλη Τετάρτη (15/4/2020) έως και την Τρίτη του Πάσχα (21/4/2020).
Όπως τονίζεται, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση κατά τις ερχόμενες δύο εβδομάδες, εκτός του διαστήματος 15-21/4, θα παρέχεται σε προαιρετική βάση. 
Οι σχετικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν με σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Σήμερα η τελευταία ευκαιρία του Eurogroup

Θα είναι σήμερα η τρίτη και φαρμακερή σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού;
Οι πιθανότητες είναι πολλές, παρά την προχθεσινή αποτυχημένη προσπάθεια που κράτησε 16 ώρες, η οποία ήταν λίγο-πολύ μια καλή προπόνηση των δύο αντίπαλων πλευρών εν όψει της σημερινής συνόδου.
Βρυξέλλες, το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
© Ani_snimki | Dreamstime.com

«Αντικειμενικά ανατριχιαστικός» ο αριθμός των νεκρών στα γαλλικά γηροκομεία

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από τη Γαλλία, που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, τουλάχιστον 3.237 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορονοϊό στα γηροκομεία της χώρας, από τις αρχές Μαρτίου.
Πρόκειται για μια αύξηση κατά 820 ηλικιωμένα θύματα της πανδημίας συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα και αυξάνει τον συνολικό απολογισμό της Γαλλίας σε πάνω από 10.000 νεκρούς.

Σάντσεθ: Σε κίνδυνο η Ε.Ε. αν δεν πάρει μέτρα

Τους κινδύνους για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επιβίωσή της εξαιτίας της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού τόνισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, εν όψει του δεύτερου γύρου του Eurogroup, όπου θα συζητηθούν τρόποι για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Mariscal, Pool photo via AP
«Η Ευρώπη κινδυνεύει αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη», είπε από το βήμα της Βουλής, όπου μεταξύ άλλων ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να παραταθεί η καραντίνα έως τις 26 Απριλίου.
Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, η Ε.Ε. πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα: «Ούτε η λιτότητα ούτε οι περικοπές μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Θέλουμε η ανοικοδόμηση να ξεκινήσει από την ευημερία των ανθρώπων».

Προς παράταση περιορισμών στη Βρετανία

Η επιτροπή εκτάκτων αναγκών COBRA θα συνεδριάσει σήμερα στη Βρετανία, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να νοσηλεύεται για τρίτη μέρα σε ΜΕΘ λόγω κορονοϊού.
Η επιτροπή COBRA αναμένεται να αποφασίσει παράταση των μέτρων περιορισμού για την πρόληψη της εξάπλωσης του Covid-19, καθώς χθες Τετάρτη καταγράφηκαν ακόμη 938 θάνατοι στη χώρα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 7.097, γεγονός που δείχνει ότι η Βρετανία πλησιάζει σε θύματα την Ιταλία και την Ισπανία.
Ντόμινικ Ράαμπ
Aaron Chown/PA via AP

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων στη Ρωσία

Αύξηση ρεκόρ των επιβεβαιωμένων περιστατικών του Covid-19 μέσα σε ένα 24ωρο ανακοίνωσε η Ρωσία, καθώς καταγράφηκαν 1.459 νέα κρούσματα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 10.131.
Επίσης, καταγράφηκαν 13 νέοι θάνατοι, με το σύνολο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία στη χώρα να φτάνει τους 76.

Αμετανόητος και ανεπίδεκτος ο πρόεδρος της Βραζιλίας

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, αγνοώντας για μια ακόμη φορά τις συστάσεις των ειδικών γιατρών, του ΠΟΥ και του δικού του υπουργού Υγείας, που τονίζουν ότι ο κόσμος πρέπει να παραμείνει στα σπίτια του, κάλεσε τους Βραζιλιάνους να «στρωθούν στη δουλειά».
AP Photo/Eraldo Peres
Αν και απέφυγε αυτή τη φορά να χαρακτηρίσει τον Covid-19 «γριπούλα», υποστήριξε δε ότι όσο ο κόσμος δεν εργάζεται, τόσο αυξάνονται η φτώχεια, η πείνα, η δυστυχία, ακόμη και οι θάνατοι.

Αχαΐα: Καταγγελία των νοσοκομειακών γιατρών για τοπικά ΜΜΕ

Απαράδεκτη και αντιδεοντολογική καταγγέλλουν τη δημοσιογραφική κάλυψη δύο τοπικών εφημερίδων της Πάτρας των συμβολικών κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών της Αχαΐας την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, 7 Απριλίου, που έγιναν στο πλαίσιο πανελλαδικού καλέσματος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Νέα Υόρκη: Τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού συνδέονται με την Ευρώπη

Έρευνα της Ιατρικής Σχολής Grossman της Νέας Υόρκης υποστηρίζει ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων στην πολιτεία που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία συνδέονται με ταξιδιώτες που προέρχονταν από την Ευρώπη.
Την ίδια άποψη εξέφρασε στους New York Times και ο καθηγητής Χαρμ βαν Μπέικελ της Σχολής Ιατρικής του Όρους Σινά Icahn, συν-συγγραφέας αντίστοιχης μελέτης, η «πλειονότητα είναι ξεκάθαρα ευρωπαϊκής προέλευσης».
Ο πρόεδρος Τραμπ είχε απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα ξένων πολιτών αν είχαν προηγουμένως ταξιδέψει στην Κίνα από την 1η Φεβρουαρίου, ενώ απαγόρευσε τα ταξίδια από την Ευρώπη μόλις τον Μάρτιο.
«Αυτή είναι η απόσταση που πρέπει να τηρείτε», γράφει η πινακίδα σε πάρκο του Μπρούκλιν
AP Photo/Wong Maye-E

Το Ruby Princess θεωρείται ότι προκάλεσε τη μεγαλύτερη επιμόλυνση στην Αυστραλία

Η περικοπή στην παραγωγή πετρελαίου στο τραπέζι του ΟΠΕΚ

Πραγματοποιείται σήμερα η έκτακτη σύνοδος του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, με αντικείμενο τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου ώστε να στηριχθούν οι τιμές του.
Η Σαουδική Αραβία, που διοργάνωσε τη σύνοδο με αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι η σημερινή διάσκεψη θα ανοίξει το δρόμο για μια δίκαιη συμφωνία που θα αποκαταστήσει την ισορροπία στις αγορές πετρελαίου.

Περισσότερα από 1,5 εκατ. κρούσματα στον κόσμο, 87.320 θάνατοι

Περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού που είχαν καταγραφεί επισήμως στον κόσμο έως το πρωί στις 7.30 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).
Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 1.502.478 κρούσματα της Covid-19 και συνολικά 87.320 θάνατοι έχουν καταγραφεί σε 192 χώρες και εδάφη, κυρίως στις ΗΠΑ (432.132 κρούσματα και 14.817 θάνατοι), στην Ισπανία (146.690 κρούσματα και 14.555 θάνατοι) και την Ιταλία (139.422 κρούσματα και 17.669 θάνατοι).
Η Ευρώπη παραμένει η ήπειρος που έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων (772.592) και θανάτων (61.118).
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των διεγνωσμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 αντανακλά μόνον ένα μέρος του πραγματικού αριθμού, καθώς μεγάλος αριθμός χωρών υποβάλει σε διαγνωστικές εξετάσεις μόνον αυτούς που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα.

Μειώνει 30% την παραγωγή αεροσκαφών η Airbus

Η ευρωπαϊκή αεροναυπηγική εταιρεία Airbus ανακοίνωσε ότι προχωρά σε μείωση της παραγωγής της κατά το ένα τρίτο εξαιτίας «του σοβαρού πλήγματος που υπέστησαν οι πελάτες της, οι αεροπορικές εταιρείες, από τον κορονοϊό».
«Προσαρμόζουμε την παραγωγή μας στις νέες συνθήκες και εξετάζουμε επιχειρησιακά και οικονομικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
© Robert Cumming | Dreamstime.com

23 θάνατοι και 343 κρούσματα στην Ονδούρα

Η ισχύς των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των προσώπων σε όλη την επικράτεια της Ονδούρας θα παραταθεί μέχρι τουλάχιστον τη 19η Απριλίου, ανακοίνωσαν οι αρχές, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.
Η Ονδούρα είναι μια πολύ φτωχή χώρα της κεντρικής Αμερικής, στην οποία επιβεβαιώθηκαν χθες 31 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί ανέρχεται πλέον σε 343, εκ των οποίων 23 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Έσπασαν το φράγμα των 2.000 οι θάνατοι στη Γερμανία

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε κατά 246 στη Γερμανία για να φθάσει τους 2.107 το τελευταίο 24ωρο, ενώ επιβεβαιώθηκαν άλλα 4.974 κρούσματα μόλυνσης, αυξάνοντας το σύνολο στα 108.202 σήμερα, σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί το Robert Koch-Institut, το οποίο είναι ειδικευμένο στην αντιμετώπιση των μολυσματικών ασθενειών.
Michael Kappeler/dpa via AP
Είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου τόσο των θανάτων εξαιτίας της COVID-19, όσο και των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, έπειτα από τέσσερις συναπτές ημέρες μείωσης, δείχνουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου.

Σχεδόν 2.000 νεκροί για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στις ΗΠΑ

Άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων θανάτων λόγω επιπλοκών του Covid-19 κατέγραψαν οι ΗΠΑ το τελευταίο 24ωρο, που πλέον μετά την Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα θύματα αλλά και μακράν με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, το προηγούμενο 24ωρο κατέληξαν 1.973 άνθρωποι, αυξάνοντας τον συνολικό τραγικό απολογισμό σε 14.695. Την προηγούμενη ημέρα είχαν χάσει τη μάχη με τον νέο κορονοϊό άλλοι 1.939.
AP Photo/Mark Lennihan
Στις ΗΠΑ εξάλλου καταγράφεται σχεδόν το ένα τέταρτο των επισήμως επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης στον κόσμο, 429.052 συνολικά, ενώ από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας καταγράφονται καθημερινά πάνω από 1.000 νέοι θάνατοι, παρά τα μέτρα περιορισμού που τίθενται προοδευτικά σε ισχύ στη μια πολιτεία πίσω από την άλλη.

Oxfam: Κινδυνεύουν με φτώχεια 500 εκατ. άνθρωποι

Η Oxfam διευκρινίζει πως ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που κυμαίνεται μεταξύ του 6% και του 8% διατρέχει κίνδυνο να περιπέσει στην ανέχεια, καθώς οι κυβερνήσεις τραβάνε χειρόφρενο στην οικονομική δραστηριότητα, έχουν αναστείλει σε πολλές περιπτώσεις κάθε δραστηριότητα, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ .ΤΩΡΑ.GR: Αγροτική κινητοποίηση στο Κιλελέρ, δεν άφησαν τους...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ .ΤΩΡΑ.GR: Αγροτική κινητοποίηση στο Κιλελέρ, δεν άφησαν τους... :   φωτ. αρχείου | EUROKINISSI  ΚΟΙΝΩΝΙΑ   31.03.24 13:32 efsyn.gr ...