Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Παραπληροφόρησης συνέχεια για τον Covid-19 σε σελίδες του Facebook

Παραπληροφόρησης συνέχεια για τον Covid-19 σε σελίδες του Facebook

AP Photo/Jeff Chiu, File

Παραπληροφόρησης συνέχεια για τον Covid-19 σε σελίδες του Facebook


Σχεδόν 40 σελίδες του Facebook σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με πολλούς διαδικτυακούς ακόλουθους συνεχίζουν να διαδίδουν ψέμματα και θεωρίες συνωμοσίας για τον Covid-19, παρά την υπόσχεση του αμερικανικoύ κολοσσού για περιορισμό της διασποράς fake news.
Έκθεση που δημοσιεύει σήμερα το NewsGuard, εταιρεία ανάλυσης που παρακολουθεί την παραπληροφόρηση, γράφει ότι ρωσικά μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία ισχυρίστηκαν ότι η κρίση είναι φάρσα όπως και ότι πολλές ιταλικές σελίδες στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης διέδωσαν ότι το λεμόνι και το ζεστό νερό θα μπορούσαν να αποτελέσουν θεραπεία για τον Covid-19. Επίσης, ένας Κονγκολέζος ιεροκήρυκας είπε σε Γάλλους πιστούς ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να είναι κυβερνητικό βιολογικό όπλο. 
Συνολικά, 35 ομάδες στο Facebook σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία με περίπου 13 εκατομμύρια ακόλουθους είχαν δημοσιεύσει ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την πανδημία. Σχεδόν όλες οι μη αγγλόφωνες σελίδες διοχέτευσαν παραπληροφόρηση που δεν είχε επισημανθεί ή δεν ελεγχθεί από τον τεχνολογικό γίγαντα ή τους ανεξάρτητους συνεργάτες του, βάσει της ανάλυσης του NewsGuard.
Η έρευνα έρχεται μετά την υπόσχεση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, του μεγάλου αφεντικού της Facebook, στους περισσότερους από τα 2,2 δισεκατομμύρια χρήστες του τον Απρίλιο ότι πρόκειται πλέον να προειδοποιεί άμεσα όσους συμβουλεύονται ψευδείς πληροφορίες, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον νέο κορονοϊό. Αυτό θα περιλάμβανε την ενημέρωση όσο είχαν δει ή αλληλεπιδράσει με λογαριασμούς ή περιεχόμενο που διαγράφηκαν πρόσφατα, επειδή θα μπορούσαν να αποτελέσουν επικείμενο κίνδυνο για την υγεία.
«Όλοι γράφουν για την κρίση του κορονοϊού και θέλουν να συμμετέχουν στη συζήτηση», δήλωσε η Σιν Λάμπ, από το NewsGuard, που βοήθησε στη σύνταξη της έρευνας. «Αυτές οι φάρσες γίνονται τόσο ιογενείς» είπε.
Η NewsGuard περιόρισε την έρευνά της της σε σελίδες του Facebook με περιεχόμενο γραμμένο στις περισσότερο ομιλούμενες ευρωπαϊκές γλώσσες, που είχαν περισσότερα από 40.000 «μου αρέσει». Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε σε σελίδες που είχαν μοιραστεί ψευδές περιεχόμενο σχετικά με τον Covid-19, με βάση την ανεξάρτητη βάση δεδομένων τους για παραπληροφόρηση αναφορικά με τον ιό, και ήταν ενεργές μέχρι χθες.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι αυτές οι σελίδες, από την RT Deutsсh έως την S'informer autrement, είχαν δημοσιεύσει περιεχόμενο που είτε περιείχε ψευδείς αναφορές για την κρίση. Όμως, προειδοποίηση έφεραν μόνο τρεις -στα γαλλικά- από τις περίπου 60 παραπληροφορητικές αναρτήσεις που εξετάστηκαν και αποτέλεσαν το μικρό δείγμα, σε σύγκριση με τα εκατομμύρια των δημοσιεύσεων κάθε μέρα στο Facebook. Καμία από τις αναρτήσεις στα γερμανικά ή τα ιταλικά δεν είχε παρόμοια προειδοποίηση.
Στη δική του απάντηση το Facebook υποστήριξε ότι είχε προβάλει προειδοποιήσεις σε εκατομμύρια αναρτήσεις με βάση χιλιάδες αναφορές ανεξάρτητων ελεγκτών, για να προειδοποιήσει τους χρήστες για πιθανό ψευδές περιεχόμενο. Η εταιρεία είχε επίσης δημιουργήσει ένα διαδικτυακό κέντρο άρθρων που γράφτηκαν από εξωτερικές ομάδες αφιερωμένες στην αποκάλυψη σχετικής παραπληροφόρησης.

Διαφορετικές τακτικές

Σε όλη την Ευρώπη, οι σελίδες του Facebook χρησιμοποίησαν διαφορετικές τακτικές για να προσεγγίσουν διαδικτυακά το κοινό τους, αν και το NewsGuard δεν παρατήρησε στοιχεία συντονισμένης δραστηριότητας μεταξύ των ομάδων. Συνολικά εννέα σελίδες στο Facebook, με συνολικά 5,5 εκατομμύρια ακόλουθους, μοιράστηκαν τις ίδιες θεωρίες συνωμοσίας για τον νέο κορονοϊό.
Για κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως το RT, η κρίση έχει χρησιμοποιηθεί για να προωθήσει αντιδυτικές απόψεις μέσα από την κρίση του Covid-19. Η σελίδα Facebook του γερμανικού παραρτήματος είχε περίπου 440.000 «μου αρέσει» και προώθησε μισές αλήθειες για την αποτυχία της Ευρώπης και των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την κρίση, καθώς και θεωρίες συνωμοσίας, που έχουν καταρριφθεί, για την προέλευση του ιού.
Στην Ιταλία, η διάδοση της παραπληροφόρησης φέρεται να είχε λιγότερο πολιτικά κίνητρα να στοχεύει περισσότερο στο κέρδος από διαφημιστικά έσοδα. Στη Γαλλία, οι Epoch Times, υπέθεσε ότι o Covid-19 μπορεί να έχει δημιουργηθεί σε εργαστήριο. 
Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία διεξήγαγε μια παρόμοια ανάλυση στις ΗΠΑ συμπεραίνοντας ότι σελίδες Facebook με μεγάλη απήχηση είχαν δημοσιεύσει επίσης ψευδείς αναφορές για θεραπείες και άλλες θεωρίες συνωμοσίας.
Πηγή: Polico 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ .ΤΩΡΑ.GR: Αγροτική κινητοποίηση στο Κιλελέρ, δεν άφησαν τους...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ .ΤΩΡΑ.GR: Αγροτική κινητοποίηση στο Κιλελέρ, δεν άφησαν τους... :   φωτ. αρχείου | EUROKINISSI  ΚΟΙΝΩΝΙΑ   31.03.24 13:32 efsyn.gr ...